H τεράστια δημοτικότητα του Bitcoin δεν άλλαξε ένα από τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Το μερίδιο του λέοντος βρίσκεται ακόμη στα χέρια ολίγων.

Οι 10.000 μεγαλύτεροι επενδυτές σε Bitcoin κατέχουν το 1/3 των κρυπτονομισμάτων σε κυκλοφορία, σύμφωνα με το National Bureau of Economic Research (ΝΒΕR).

Είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποιός κατέχει μεγάλο μερίδιο Bitcoin αφού οι μεγαλύτερες «εξορυκτικές» είναι εταιρείες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ανώνυμων επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας δειγματοληπτικό έλεγχο που διαφοροποιεί τις εξορύξεις ιδιωτών και μεσαζόντων, το NBER αναφέρει πως οι μεσάζοντες κατείχαν 5,5 εκατομμύρια Bitcoin το 2020 ενώ οι ιδιώτες κατείχαν 8,5 εκατ. Επιπροσθέτως, οι 1.000 μεγαλύτεροι επενδυτές κατείχαν 3 εκατομμύρια.

Το περιθώριο λάθους έγκειται στο γεγονός πως περίπου 20.000 Bitcoin κατέχονται από τον Satoshi Nakamoto (σ.σ. Ο άνθρωπος ή το ψευδώνυμο της οντότητας που δημιούργησε το Bitcoin), αλλά η ανάλυση των δεδομένων θεώρησε πως ανήκαν σε 20.000 διαφορετικούς ιδιώτες.

H έρευνα της NBER υποδεικνύει πως το 10% των μεγαλύτερων επενδυτών κατέχουν το 90% της εξορυκτικής ικανότητας Bitcoin, ενώ μόλις το 0,1% εξ αυτών κατέχουν το 50%.

Αυτή η συγκέντρωση στα χέρια ολίγων που κατέχουν το 51% των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί κατάσταση «πλειοψηφικού πακέτου» της αγοράς, ελέγχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρο το δίκτυο του Bitcoin.

Η NBER αναφέρει πως η ποσοστιαία συγκέντρωση μειώνεται μετά από απότομες αυξήσεις της τιμής των Bitcoin, κάτι που κάνει τις παρεμβάσεις των κατόχων του πλειοψηφικού πακέτου πολύ πιο πιθανές εάν υπάρξει δραστική μείωση της αξίας του κρυπτονομίσματος.

Με λίγα λόγια, λίγοι εκλεκτοί επενδυτές μπορούν να ελέγχουν απόλυτα την αγορά και την αξία του κατά τα άλλα «ανεξάρτητου» κρυπτονομίσματος.

Εν κατακλείδι, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως «τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν πως παρά τη δημοτικότητα του Bitcoin τα τελευταία χρόνια, το οικοσύστημα του κρυπτονομίσματος ελέγχεται εξ ολοκλήρου από λίγους και μεγάλους επενδυτές, είτε πρόκειται για εξορυκτικές, είτε για ιδιώτες ή εταιρείες συναλλάγματος.

Η συγκέντρωση των Bitcoin στα χέρια ολίγων κάνει το κρυπτονόμισμα ευάλωτο σε συστημικό ρίσκο και υποδεικνύει πως οποιαδήποτε περαιτέρω κέρδη θα πάνε σε χέρια μικρού αριθμού επενδυτών».

Διαβάστε ακόμα:

Όμιλος IDEAL: Η ώρα των επενδυτικών αποφάσεων και οι ευκαιρίες της αγοράς

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Με +25% «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Σκάνδαλο Akazoo: Η κομπίνα που έστησε η ελληνική startup θα της κοστίζει $38,8 εκατ.