Ο μακροβιότερος πρόεδρος χώρας στον κόσμο διεκδικεί ακόμη μία θητεία, προκειμένου να δώσει συνέχεια στην πολυετή διακυβέρνησή του, η οποία ήδη μετράει… 43 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για τον Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο, ο οποίος από το 1979 είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισημερινής Γουινέας στην Αφρική.

Ο 80χρονος πολιτικός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα του. Ωστόσο, αυτό μόνο «αναίμακτα» δεν έγινε, καθώς αρκετοί τον κατηγορούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μυστηριώδεις εξαφανίσεις πολιτών και βασανισμό αντιφρονούντων.

Λίγο χρόνια, αφότου ανήλθε στην εξουσία, ανατρέποντας τον δικτάτορα θείο του Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα, ο Μπασόνγκο αναθεώρησε το Σύνταγμα και έδωσε πρόσθετες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος επί της ουσίας ελέγχει τα πάντα. Από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό έως την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Μάλιστα, πέραν όλων των άλλων, ο πρόεδρος έχει διορίσει σε θέσεις – κλειδιά πολλά μέλη της οικογένειά του, όπως για παράδειγμα τον γιο του, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου.

Στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες συμμετέχουν και ορισμένοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, ο Μπασόνγκο αναμένεται να επανεκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 95%. Στις εκλογές του 2002, του 2009 και του 2016 είχε κερδίσει με ποσοστό άνω του 97%. 

«Οι εκλογές είναι κυρίως διακοσμητικές» σχολιάζει στο BBC η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, Άνα Λούσια Σα. «Τίποτα δεν θα αλλάξει» προσθέτει, αναφερόμενη στο αυταρχικό καθεστώς του 80χρονου. 

«Οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη και θα ψηφίσουν αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση. Δεν είναι ελεύθεροι. Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία τύχη» εξηγεί, από την πλευρά του, ο ακτιβιστής Τούτου Αλικάντε, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο Reuters.  

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ο Μπασόνγκο καταβάλλει ορισμένες προσπάθειες να βελτιώσει την εικόνα του, ιδίως στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνησή του κατήργησε τη θανατική ποινή. Μια απόφαση που έτυχε της θερμής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών. 

Διαβάστε επίσης

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη (χάρτης)

Ο «πόλεμος» των σιτηρών: Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας των λιπασμάτων που κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο

Μουντιάλ στο Κατάρ: Πολύ «χρυσό» για να το μποϊκοτάρουν τα διάσημα brands