Διεθνή

Ο Ματ Ντέιμον, οι U2 και ο κίνδυνος παγκόσμιας έλλειψης πόσιμου νερού

  • newsroom


Πώς ένα ταξίδι του Ματ Ντέιμον στάθηκε η αφορμή να ιδρύσει εταιρεία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης νερού

Πρόσφατα, ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ, Ματ Ντέιμον, αποκάλυψε ότι ένα ταξίδι του στη Ζάμπια το 2006, στάθηκε η αφορμή για να συνειδητοποιήσει για πρώτη φορά, την ύπαρξη της παγκόσμιας κρίσης νερού.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Water.org το 2009 από κοινού με τον πρώην πολιτικό και ειδικό σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, Γκάρι Γουάιτ. Μέχρι σήμερα, οι δύο συνεργάτες έχουν βοηθήσει περισσότερους από 43 εκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του WaterCredit, ενός οικονομικά προσιτού χρηματοδοτικού προγράμματος.

Ο Ντέιμον κατάλαβε για πρώτη φορά το τεράστιο μέγεθος της κρίσης νερού στο ταξίδι του στη Ζάμπια που διοργανώθηκε από την DATA (Debt AIDS Trade Africa), συνιδρυτής της οποίας είναι ο frontman των U2, Μπόνο.

Μία μέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ντέιμον ακολούθησε ένα 14χρονο ντόπιο κορίτσι στη διαδρομή χιλιομέτρων που διένυε για να συλλέξει καθαρό νερό από ένα πηγάδι. Το νεαρό κορίτσι έκανε αυτή τη διαδρομή κάθε μέρα. Καθώς περπατούσαν και μιλούσαν, του είπε μέσω διερμηνέα, ότι όταν μεγαλώσει όνειρό της είναι να πάει στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα για να γίνει νοσοκόμα.

«Και απλά συνδέθηκα πραγματικά με αυτό το παιδί γιατί μου θύμισε πώς ένιωθα εγώ όταν ήμουν 14. Τότε, ο Μπεν Άφλεκ και εγώ ονειρευόμασταν να πάμε στη μεγάλη πόλη της Νέας Υόρκης για να γίνουμε ηθοποιοί και, ξέρετε, αυτό είναι το συναίσθημα που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι 14χρονοι, να νιώθουν ότι έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιμον σύμφωνα με το CNBC. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF, ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 

Διαβάστε ακόμη

Πόσο θα ακριβύνουν τα στεγαστικά δάνεια όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια (πίνακας)

Η πρώτη χώρα που «προσγειώνει» όλα τα αεροπλάνα λόγω της ακρίβειας

Γιατί «εξαφανίστηκε» από τις αγορές η Κάθι Γουντ