Υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης τελούν τα εξωπραγματικά κέρδη, τα οποία μετέτρεψαν την Κάθι Γουντ σε μία από τις πλέον γνωστές φυσιογνωμίες του active fund management, καθώς οι «αγαπημένες» τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται πλέον σε ελεύθερη πτώση.   

Δεν είναι τυχαίο ότι η ναυαρχίδα της 66χρονης επενδύτριας -το Ark Innovation ETF– πλέον κινδυνεύει να χάσει όλα τα κέρδη του, υπο-αποδίδοντας σε σχέση με το αμερικανικό χρηματιστήριο. Κι αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του, η οποία αφορά την υψηλή έκθεση στον τεχνολογικό τομέα. 

Η επιλογή της Γουντ να επενδύει σε μετοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια «ανατρεπτική καινοτομία» έχει πέσει θύμα της κατάρρευσης του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις υπερτιμημένες μετοχές, εν μέσω του περιβάλλοντος του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, η καθαρά αξία του Ark Innovation ETF ανερχόταν έως την Παρασκευή στα 45,59 δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 127% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του. Όμως, κατά το ίδιο διάστημα, τα συνολικά κέρδη του S&P 500 είναι υψηλότερα και φθάνουν το 136%. Η κατάσταση έγινε χειρότερη τη Δευτέρα, όταν το ETF της Wood υποχώρησε κατά σχεδόν 10% έναντι πτώσης 3% για τον S&P 500 της Wall Street.  

ARK Innovation ETF set to give up market-beating crown since inception

Η μείωση της διάθεσης για επενδυτικό ρίσκο, η οποία είναι έκδηλη εδώ και μέρες στις διεθνείς αγορές, έχει πλήξει κατά κύριο λόγο τις τεχνολογικές μετοχές, δημιουργώντας την «τέλεια καταιγίδα» για τη Γουντ. Η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (από 0,25% στο 0,75%) «τρώει» τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών, ενώ οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία.   

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η αξία του Ark Innovation έχει διολισθήσει κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 2021, με τις απώλειες από τις αρχές του 2022 να προσεγγίζουν το 30%.  

Πάντως, για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι, υπάρχουν και κάποια funds της Γουντ, τα οποία εξακολουθούν να υπερ-αποδίδουν σε σχέση με το αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως αυτό του ARK Next Generation Internet ETF.

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι

Η βίλα στην Εκάλη με την τιμή- πρόκληση 1,2 χιλ. ευρώ το τετραγωνικό – Το παρασκήνιο και ο νέος πλειστηριασμός

Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street