(upd 12.58) Έτοιμος να οικοδομήσει ξανά τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η «έκρηξη» υποστήριξης των τελευταίων ημερών προς το πρόσωπο του δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε ομιλία του στη Γερουσία, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα (δεν έγινε αποδεκτή), δήλωσε τα εξής: «O μόνος τρόπος για να μείνουμε μαζί είναι να ξαναχτίσουμε τη συμφωνία μας, ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός χρειάζεται ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση».

Υπενθύμισε δε, ότι πέρυσι τού ζητήθηκε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των εκτάκτων καταστάσεων σε οικονομία και κοινωνία. Η ευρεία στήριξη από όλα τα κόμματα (πλην ενός) επέτρεψε στην κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις, έσπευσε να συμπληρώσει. 

Αναφερόμενος στο θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου, ο 74χρονος πολιτικός επανέλαβε ότι η Ιταλία σχεδιάζει μέσα στο επόμενο 18μηνο να μηδενίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει το γεγονός ότι η Ρώμη έχει περιορίσει στο 25% επί του συνολικού ενεργειακού μίγματος τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Στον απόηχο των παραπάνω, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εμφανίζει πτώση 11,5 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 3,30%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών. Τα spreads (απόκλιση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, διολισθαίνουν στη ζώνη των 200 μονάδων βάσης. 

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ταυτόχρονα, κατάφερε να σβήσει τις αρχικές απώλειες, οι οποίες ανέρχονταν έως -0,6%, κι αυτή τη στιγμή ενισχύεται οριακά στο +0,3% και τις 21.762 μονάδες. 

Τι διακυβεύεται

Τους επόμενους 5 μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει αρκετές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για τον ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μετα-πανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής εν μέσω της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και ο αντίκτυπος μιας εξόδου του Ντράγκι θα ήταν αισθητός και εκτός συνόρων. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία, ο Ντράγκι έγινε ένας από τους πιο αξιόπιστους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει οπισθοδρόμηση στα σχέδια για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.

Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στην έγκριση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγραψε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε άρθρο του για το Politico. «Οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν καθοριστικές για τις συζητήσεις μας» για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, έγραψε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία «έχουν πρωτοστατήσει».

Κάτι άλλο που θα λείψει είναι και ο ρόλος του Ντράγκι στη στάση που πήρε η Δύση έναντι της Ρωσίας και η στήριξη στην Ουκρανία.

Χθες Τρίτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον για  για τη στήριξη της Ιταλίας προς τη χώρα του. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο — ο οποίος παραιτήθηκε από τα 5 Αστέρια λόγω της στάσης του σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία — προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία μπορεί να περιοριστεί σοβαρά και για μήνες εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί και η κυβέρνηση λάβει υπηρεσιακό ρόλο.

Σήμερα ο Ντράγκι δίνει ομιλία το πρωί ενώπιον της Γερουσίας και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ το απόγευμα (6.30 τοπική ώρα) οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για το αν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η τελική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, δήμαρχοι, βιομήχανοι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, αλλά και κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συμμετέχουν στο άτυπο «Κίνημα» υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας, ενώ έγιναν διαδηλώσεις και σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.

Ο Ντράγκι είχε συνομιλίες τόσο με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και με τους ηγέτες της δεξιάς την Τρίτη, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανοιχτός να παραμείνει στη θέση του εάν μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη. Αλλά αυτό μπορεί και να μην είναι δυνατό.

Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι πιθανό να αποσύρει την υποστήριξή του εάν ο Ντράγκι δεν ικανοποιήσει πολλά από τα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού — και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι δεν είναι πλέον πρόθυμα να κυβερνήσουν με τα 5 Αστέρια. «Το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες έχει κλίνει ακόμη περισσότερο προς την κατάρρευση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Wolfango Piccoli της Teneo.

Εάν ο Ντράγκι γνώριζε ότι δεν έχει την πλειοψηφία ή πίστευε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να είναι αποτελεσματική, θα μπορούσε να παραλείψει εντελώς την ψηφοφορία της Πέμπτης και να πάει κατευθείαν στον Ματαρέλα για να παραιτηθεί.

Δημοσκόπηση της Euromedia Research, που δημοσιεύτηκε στο La Stampa, έδειξε ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Ιταλούς τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν την παραμονή της κυβέρνησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι ακόμη και αν μπορεί να αποφευχθεί η παραίτηση του Ντράγκι, η Ιταλία εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας στην οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση «πιθανότατα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες».

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση 0,50% στα επιτόκια – Πώς επηρεάζεται η ζήτηση

Υδρογονάνθρακες: Με ισχυρό leader την αμερικανική ExxonMobil οι έρευνες στην Κρήτη

Europa Park: Το 2ο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στον κόσμο σε οροφή σταδίου