«Κηρύσσω τη λήξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και με αυτό τον τρόπο έπεσε η αυλαία και η διοργάνωση πέρασε στην Ιστορία. Σίγουρα, θα μείνουν στη μνήμη για τα ακραία μέτρα κατά της Covid -19, αλλά και για τις συζητήσεις στο σκάνδαλο ντόπινγκ που περιέλαβε τη 15χρονη Ρωσίδα του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, και την αθλητική αποδόμησή της.

Για τους υπόλοιπους αθλητές, οι οποίοι ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς «σκιές» για ουσίες», η κατάκτηση ενός μεταλλίου, σημαίνει αυτομάτως πως θα λάβουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τις χώρες τους. Παράλληλα, αρκετοί είναι και οι Ολυμπιονίκες που χάρη στις επιδόσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνάπτουν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων με χορηγούς.

Σημειώνεται πως η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή δεν καταβάλλει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιονίκες. Παρ’ όλα αυτά, πολλές χώρες προσφέρουν χρηματικές ανταμοιβές στους αθλητές τους για τον αριθμό των μεταλλίων που κερδίζουν είτε στους θερινούς είτε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Πόσα χρήματα προσφέρει κάθε χώρα στους Ολυμπιονίκες της;

Το CNBC συνέταξε το παρακάτω διάγραμμα, αντλώντας πληροφορίες από διάφορες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις καθώς και τον ιστότοπο προσωπικών οικονομικών Money Under 30.

Διαπιστώνεται πως η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ ανταμείβει τους αθλητές της δίνοντάς τους 37.500 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο που κερδίζουν, 22.500 δολάρια για κάθε ασημένιο και 15.000 δολάρια για κάθε χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα.

Τα εν λόγω χρήματα, ως επί το πλείστον δεν φορολογούνται παρά μόνο εάν το ακαθάριστο εισόδημα των αθλητών υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι Αμερικανοί αθλητές λαμβάνουν επίσης, και άλλες μορφές στήριξης, όπως ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις και φοιτητικές υποτροφίες.

Ορισμένες χώρες προσφέρουν πολύ υψηλότερα χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους προκειμένου να κατακτήσουν μία θέση στο βάθρο. Στόχος τους είναι να αναπτυχθεί ο χώρος του αθλητισμού.

Η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, ανταμείβει τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της σχεδόν 20 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, με 737.000 δολάρια. Το χρηματικό έπαθλο φορολογείται και οι νικητές πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος του στις εθνικές αθλητικές ενώσεις τους για μελλοντική εκπαίδευση και περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Το Καζακστάν δίνει στους αθλητές του περίπου 250.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο, η Ιταλία σχεδόν 213.000 δολάρια και οι Φιλιππίνες 200.000 δολάρια αντίστοιχα. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αγωνίζεται ξεχωριστά από την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόσφερε πέρυσι 641.000 δολάρια για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες.

Οι πρώτες χώρες στη συγκομιδή μεταλλίων στο Πεκίνο

Οι κορυφαίοι αθλητές συγκεντρώνουν, επίσης, χρηματικά έπαθλα κερδίζοντας εθνικά και διεθνή τουρνουά.

Χορηγίες

Λίγοι είναι οι αθλητές που καταφέρνουν να συνάψουν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για χορηγίες, είτε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε αφού λάβουν μέρος σε αυτούς.

Παρ’ όλα αυτά, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι και η αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες πριν από τους καλοκαιρινούς αγώνες, πέρυσι. Στο μεταξύ και η σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα φέρεται να κέρδισε 55 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες μέσα σε μόλις 12 μήνες και έγινε έτσι, η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια όλων των εποχών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Διαβάστε ακόμη

Ο τουρισμός «φουλάρει» για νέο ρεκόρ – Έως +30% οι προκρατήσεις, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέο deal με το WhatsApp της Meta

Ηλέκτρα: Στα 640 εκατ. ευρώ το κόστος του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στο Δημόσιο