Κάποτε την κορόιδευαν για την… υπερβολική ησυχία της, πλέον όμως οι κάτοικοί της δεν την αναγνωρίζουν. Ο λόγος για την Οτάβα, το κέντρο της οποίας είναι αποκλεισμένο εδώ και πολλές μέρες από φορτηγά και διαδηλωτές που αντιδρούν στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι μηχανές των φορτηγών που λειτουργούν διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο και η συνεχής οχλοβοή από το πλήθος, έχουν κάνει ακόμη και εκείνους που κατανοούν τους λόγους του κινήματος, να θεωρούν πλέον ότι όλο αυτό «παρατράβηξε».

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τους φορτηγατζήδες. Αφορμή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμένων των οδηγών που κάνουν διασυνοριακές μεταφορές.

Εκατοντάδες φορτηγά κατέλαβαν τους δρόμους του κέντρου και η κατάσταση βρέθηκε σύντομα «εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τον δήμαρχο που κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μου έλεγαν: Θα δεις, η Οτάβα είναι σαν υπνωτήριο, σε σύγκριση με το Μόντρεαλ ή το Τορόντο», σχολίασε χαμογελώντας ο Σεντρίκ Μπουαγιέ, ένας Γάλλος που εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα πριν από δύο χρόνια και ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Να κάνουμε ξανά την Οτάβα βαρετή», ζητούν κάποιοι sτους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παραφράζοντας το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στο κίνημα των Καναδών φορτηγατζήδων.

Κλειστά καταστήματα και εστιατόρια

«Στη δημοκρατία καθένας έχει το δικαίωμα στη δική του άποψη και το δικαίωμα να την εκφράζει. Όμως, εκεί που αρχίζει το πρόβλημα είναι όταν η ελευθερία κάποιων καταπατά την ελευθερία των άλλων», σχολίασε ο Μπουαγιέ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους ανθρώπους που «χάνουν χρήματα». Στο κέντρο της πόλης, πολλά καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ είχε μόλις επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν.

Η Λάιζα Βαν Μπιούρεν, 55 ετών, που κατοικεί στα βόρεια προάστια, ανησυχεί από την πλευρά της για την οργή που υπάρχει στη χώρα. «Υπάρχει πραγματικά θυμός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», είπε.

Σε επιστολή του προς τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό, ο δήμαρχος της Οτάβας, Τζιμ Γουότσον, περιγράφει μια «επιθετική και γεμάτη μίσος κατοχή των συνοικιών μας». «Οι άνθρωποι ζουν με το φόβο», εξήγησε, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» από τα συνεχή κορναρίσματα.

Συλλογική αγωγή από τους κατοίκους

Μετά την προσφυγή ορισμένων κατοίκων στη Δικαιοσύνη, ο θόρυβος από τα κορναρίσματα σταμάτησε, αλλά αντικαταστάθηκε από το βουητό των μηχανών. Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων Καναδά.

«Έλεγαν ότι στηρίζονται από πολλούς. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι παρά μια θορυβώδης μειοψηφία που μας κάνει να χάνουμε την υπομονή μας», είπε ο Πάτρικ Λάι, 30χρονος γιατρός. «Καταλαβαίνω από πού προέρχεται η αντίθεσή τους, όμως, εγώ ως επαγγελματίας του τομέα της υγείας, όταν λένε ‘έκανα την έρευνά μου’ (σ.σ. για τα εμβόλια), διαισθάνομαι ότι δεν μιλάμε για τις ίδιες έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Λάι ανησυχεί κυρίως για τον αποκλεισμό της γέφυρας του Αμπάσαντορ, μιας ζωτικής σημασίας εμπορικής διόδου με τις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, οι φορτηγατζήδες «κάνουν ακριβώς το αντίθετο» από αυτό που λένε ότι υπερασπίζονται, αφού ο αποκλεισμός της γέφυρας βλάπτει περισσότερο τις εμπορικές συναλλαγές, απ’ ό,τι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των οδηγών.

«Τους στήριζα στην αρχή όμως τώρα, φτάνει, κράτησε αρκετά», είπε η 74χρονη συνταξιούχος Σέριλ Μέρφι, που κατοικεί στο κέντρο της πόλης. «Αν είχε έρθει ο Τριντό να τους μιλήσει στην αρχή, ίσως να μην είχαν συμβεί όλα αυτά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν σωστό που κρύφτηκε» ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τέλος του 2022 μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

Έρευνα: Γιατί σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν νικοτίνη στα χέρια τους

Ισπανία: Αυξάνεται στα 1.167 ευρώ ο κατώτατος μισθός