Σενάριο μονιμοποίησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάκαμψης και ευρύτερα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Το σενάριο, που εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας, προβλέπει αρχικά την παράταση ισχύος τους μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που ισχύει σήμερα σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στους συγκεκριμένους κλάδους και σε δεύτερο χρόνο, από το 2023, τη μονιμοποίηση του μέτρου αυτού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φροντίζει να τονίζει στις δηλώσεις του πως εκτός από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση στοχεύει στην εκμετάλλευση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα υπάρξουν για τη μονιμοποίηση της μείωσης στους συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους :

1. Μεταφορές: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Ο ένας αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα ισχύσουν το 2023. Ο δεύτερος σχετίζεται με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει και ο οποίος θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού θα πρόκειται για μόνιμα μέτρα. Σύμφωνα με πηγές, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και το κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκεται σε καλό δρόμο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, ο οποίος ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Ο κλάδος της εστίασης πιέζει συνεχώς για μείωση του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω των μέτρων.

Επιπλέον, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Με φειδώ στα μέτρα

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο κινείται με φειδώ στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron και απορρίπτει κατηγορηματικά φορολογικά αναχώματα στην ακρίβεια. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς υπολογίζουν ότι έστω και μία προσωρινή και στοχευμένη εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα άνοιγε τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων στα εισοδήματα, ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και μονιμοποίησή της για όλους από το επόμενο έτος, καθώς και «παγίωση» της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η υλοποίηση του μέτρου έχει να κάνει με τον «ελεύθερο χώρο», καθώς το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και υπερβαίνει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο, ενώ όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 110 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται προκειμένου να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει παγωμένη και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 799 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Χωρίς… ημερομηνία λήξης τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου – Γιατί κόπηκαν τα «χρυσά» bonus

Έρευνα: Πώς κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα

Η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων: Ζευγάρι συνελήφθη στις ΗΠΑ για ξέπλυμα $4,5 δισ. με bitcoin