Η Ουκρανία ξεκίνησε επείγουσα εκκένωση των κατοίκων σε τμήματα της νότιας περιοχής Χερσώνα μετά τον ισχυρισμό ότι ένα μεγάλο φράγμα, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα, «ανατινάχθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις την Τρίτη.

Η νότια διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι η εγκατάσταση «ανατινάχθηκε» από ρωσικές δυνάμεις και ότι «το μέγεθος της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι πιθανές περιοχές πλημμύρας τελούν υπό διευκρίνιση».

Το CNBC και το NBC News δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή και κάλεσαν τους κατοίκους σε 11 περιοχές να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

«Η στάθμη του νερού ανεβαίνει και όλοι όσοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη πρέπει: να απενεργοποιήσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές να πάρουν έγγραφα και είδη πρώτης ανάγκης να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τα κατοικίδια ζώα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των διασωστών και των αστυνομικών», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι προκάλεσε ζημιά στο φράγμα, λέγοντας αντίθετα ότι η Ουκρανία υπονόμευσε τη δομή. Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, της πόλης όπου βρίσκεται το φράγμα, δήλωσε ότι «νυχτερινές επιθέσεις» στην εγκατάσταση «οδήγησαν στην καταστροφή των βαλβίδων» και ότι «το νερό από τον ταμιευτήρα Καχόβκα άρχισε να εκρέει ανεξέλεγκτα», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Λεόντιεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να εκκενώσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Νόβα Καχόβκα, προσθέτοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για τις χειρότερες συνέπειες, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν». Αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπήρχε ζημιά στο φράγμα.

Διαβάστε ακόμη

Νέες επενδύσεις και ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τη Cisco Systems

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: Οι 4 στρατηγικές ανάπτυξης της Blueground και η επιστροφή στην κερδοφορία

Η Ροδόπη, τα «καρτέλ», τα 17 κόκκινα πακέτα, το σιωπηρό deal και οι… μηχανές του Βενιζέλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ