Οι τιμές πετρελαίου πλησιάζουν τα $100/βαρέλι, δημιουργώντας πρόβλημα στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού της Fed και των λοιπών κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με το Business Insider, όμως, η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη. 

Οι μειώσεις της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία έχουν προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου της τάξης του 10% φέτος, ενώ πιθανώς υποστηρίζουν τη Ρωσία και την πολεμική της μηχανή, βάσει πρόσφατης ανάλυσης των Financial Times βασισμένη σε επίσημα δεδομένα θαλάσσιων μεταφορών και ασφαλιστικών συμφωνιών.

Η ανάλυση των FT υποδεικνύει πως περίπου τα 3/4 όλων των μεταφορών ρωσικού αργού μέσω της θαλάσσιας οδού τον Αύγουστο απεστάλησαν κανονικά χωρίς να έχουν ασφάλιση από τη Δύση. 

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας να υπερκεράσει την ανάγκη για ασφάλιση από τη Δύση πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού η παρέμβαση αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους των G7 για επιβολή του πλαφόν στα $60/βαρελι. Το πλαφόν αυτό αποτελεί μέρος των κυρώσεων με τις οποίες η Δύση έχει τιμωρήσει τη ρωσική κυβέρνηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, όμως, έχουν αυξήσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές. Το Κρεμλίνο συγκέντρωσε $17,1 δισ. από τις εξαγωγές αργού τον Αύγουστο, σε σχέση με τα $15,3 δισ. του Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Είναι γεγονός πως η Ρωσία θα μπορούσε να έχει περαιτέρω έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω αύξησης των τιμών του αργού, αφού συνεχίζει να πουλά αργό στην Ινδία υπό των $60/βαρέλι. 

Παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις, η πολεμική οικονομία της Ρωσίας ενισχύεται από την αύξηση των αμυντικών και δημοσίων δαπανών, βάσει ανάλυσης των New York Times. 

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αποτελούν κακά μαντάτα για τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη οι οποίες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό εδώ και δύο περίπου χρόνια, αφού η τιμή της ενέργειας και δη του πετρελαίου συνήθως ισοδυναμεί με υψηλές τιμές στα πρατήρια και σε τεράστιο αριθμό βασικών και μη αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Σημειωτέον πως τα futures των West Texas Intermediate και Brent κυμάνθηκαν στα $90,13/βαρέλι και $93,38/βαρέλι αντίστοιχα το πρωί της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εφικτός ο στόχος για 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Πετρέλαιο: Ζήτημα χρόνου η εκτόξευση στα $100 – Γιατί οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό 13 μηνών

ΤΑΙΠΕΔ: Ο ΟΛΘ προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι Βόλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ