Το αφεντικό της Woolworths, Μπραντ Μπαντούτσι, ανακοίνωσε την παραίτησή του, εν μέσω ελέγχου για τακτικές αύξησης των τιμών, που φέρεται να χρησιμοποιεί ο γίγαντας των αυστραλιανών σούπερ μάρκετ.

Η πίεση προς τον επικεφαλής εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από μια συνέντευξη που χαρακτηρίστηκε από το ευρύ κοινό ως καταστροφική.

Ο κ. Μπαντούτσι… άφησε στα κρύα του λουτρού έναν δημοσιογράφο, γιατί αντιδρούσε στη γραμμή των ερωτήσεων.

Η Αυστραλία έχει μια από τις πιο συγκεντρωτικές αγορές τροφίμων στον κόσμο. Η Woolworths – ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας – και η ανταγωνίστριά της Coles ελέγχουν το 65% της αγοράς, και αμφότερες αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, καθώς η χώρα δίνει τη δική της σκληρή μάχη ενάντια στην κρίση του κόστους ζωής.

Σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX), η Woolworths Group ανακοίνωσε ότι ο κ.Μπαντούτσι θα αποσυρθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο 59χρονος είναι επί 13 χρόνια στην εταιρεία, και 8 χρόνια στο τιμόνι.

«Η ιστορία θα κρίνει ότι ο Μπραντ υπήρξε ένας από τους καλύτερους επικεφαλής [της εταιρείας]”, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σκοτ Πέρκινς Θα τον διαδεχθεί η επικεφαλής  ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας Αμάντα Μπάρντγουελ.

Ο όμιλος Woolworths Group διαθέτει μια σειρά επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συμπεριλαμβανομένου του εκπτωτικού πολυκαταστήματος Big W, της αλυσίδας ποτών BWS και της νεοζηλανδικής αλυσίδας παντοπωλείων Countdown.

Στην ανακοίνωση του ASX, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τεράστια κέρδη εξαμήνου ύψους 929 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (482 εκατ. στερλίνες, 608 εκατ. δολάρια), εν μέρει χάρη στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους στις επιχειρήσεις τροφίμων.

Ωστόσο, συνολικά η εταιρεία κατέγραψε ζημίες ύψους 781 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, λόγω της απομείωσης της αξίας δύο από τις επιχειρήσεις της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η αλυσίδα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει πολλαπλές κοινοβουλευτικές έρευνες και άλλη μια έρευνα από την εθνική αρχή ανταγωνισμού για τις πρακτικές τιμολόγησης.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Αυστραλιανή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση πρόβαλε έρευνα που κατηγορούσε τόσο την Coles όσο και τη Woolworths για αύξηση των τιμών και αθέμιτες συναλλαγές με προμηθευτές και αγρότες.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ – Μόντι: Eυκαιρίες για στενότατη συνεργασία

Αποστολή εξετελέσθη: Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

Θεοχάρης από Θεσσαλονίκη: Ως τις 29 Φεβρουαρίου η προμήθεια POS – Τι θα γίνει με το επίδομα Πάσχα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ