(Τελευταία ενημέρωση 22.01) Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η Βασίλισσα Ελισάβετ. Στο πλευρό της, ήδη από νωρίς, βρισκόταν όλη η βασιλική οικογένεια. Ειδικότερα, ο συναγερμός σήμανε στη Βρετανία, μετά την επίσημη ανακοίνωση των γιατρών ότι η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ, καθώς οι γιατροί ανησύχησαν για την υγεία της», ανέφερε χαρακτηριστικά το Μπάκιγχαμ νωρίς την Πέμπτη.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε για το θάνατό της: «Η βασίλισσα απεβίωσε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα – σύντροφος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο». Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Δείτε τη στιγμή που το BBC ανακοινώνει επισήμως τον θάνατο της Ελισάβετ

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ συγκλονίζει τη Βρετανία και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους. Ωστόσο, το ίδιο το παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για τη δύσκολη επόμενη μέρα.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι συστάσεις των γιατρών για την επιβάρυνση της υγείας της και την ανάγκη ξεκούρασης δεν άφηναν άλλωστε πολλά περιθώρια.

Σακελλαροπούλου: «Η βασίλισσα Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου»

Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στον βρετανικό λαό, εκφράζει για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τονίζει ότι υπήρξε πραγματικός πυλώνας της χώρας της και έχει ανταμειφθεί με αγάπη και σεβασμό. «Θα λείψει» καταλήγει στην ανάρτησή της.

Η περσινή χρονιά ήταν για την Ελισάβετ πολύ σημαντική, καθώς γιόρτασε το πλατινένιο ιωβηλαίο, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στο θρόνο, από το 1952 που διαδέχθηκε τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο Στ’. Συνέτριψε έτσι κάθε ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόλαβε να γίνει η γηραιότερη, πλουσιότερη, πιο πολυταξιδεμένη και πλέον αναγνωρίσιμη μονάρχης στον κόσμο.

Η ουσιαστική απόσυρση της Ελισάβετ άρχισε πέρσι το φθινόπωρο, εν μέσω πανδημίας και με την ίδια να επιδεικνύει, μέχρι τότε αξιοζήλευτη προσήλωση στις υποχρεώσεις της Βασίλισσας, εκτελώντας ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα. Ήταν όμως φανερό πια ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Πότε επιδεινώθηκε η υγεία της βασίλισσας

Η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες αλλά η ανησυχία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ.

Άλλωστε, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε- εμφανώς εξουθενωμένη, αδυνατισμένη και με μπαστούνι- στο κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας ενώ τους τελευταίους μήνες πολλές φορές, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει αλλάξει ή ακυρώσει επισκέψεις της λόγω σύστασης από τους γιατρούς.

Αναλυτικά ένα χρονοδιάγραμμα με τις κρίσιμες ημερομηνίες που παρατηρήθηκε επιδείνωση στην υγεία της, αυτό το καλοκαίρι:

– 21 Ιουλίου: Η βασίλισσα ταξίδεψε στο Μπαλμόραλ για την έναρξη των παραδοσιακών καλοκαιρινών διακοπών της.

– 28 Ιουλίου: Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας εκπροσώπησε τη βασίλισσα στην τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, διαβάζοντας ένα μήνυμα από τη βασίλισσα.

– 8 Αυγούστου: Το παραδοσιακό καλωσόρισμα της βασίλισσας στο Μπαλμόραλ από μια τιμητική φρουρά φέρεται να έγινε ιδιωτικά μέσα στο Κάστρο και σύμφωνα με πηγή, όπως μεταδίδει ο Guardian, «Αυτή είναι μια αλλαγή στις εκδηλώσεις για την άνεση της Αυτής Μεγαλειότητας».

– 3 Σεπτεμβρίου: Η βασίλισσα έχασε τη συγκέντρωση Braemar, τη δημοφιλή εκδήλωση των Αγώνων των Χάιλαντ, με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας να αναλαμβάνει να την εκπροσωπήσει.

– 6 Σεπτεμβρίου: Η βασίλισσα δέχτηκε τον Μπόρις Τζόνσον στο Μπαλμόραλ ώστε η Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός. Το ιστορικό είναι πως για πρώτη φορά η 96χρονη μονάρχης εκτέλεσε το καθήκον αυτό στο καταφύγιό της και όχι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

– 7 Σεπτεμβρίου: Οι βασιλικοί γιατροί συμβούλευσαν τη βασίλισσα να ξεκουραστεί.

– 8 Σεπτεμβρίου: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν ότι η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο Μπαλμόραλ, με τους βασιλικούς γιατρούς να λένε ότι ανησυχούν για την υγεία της. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Δούκας του Κέιμπριτζ, η Βασιλική Πριγκίπισσα και ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ σπεύδουν να βρεθούν στο πλευρό της.

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται πως «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Clarence House, τη μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του. Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου -μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης- θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

Το συλλυπητήριο μήνυμα από τον Κάρολο

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή

Σημειώνεται πως το 2021 το Politico δημοσίευσε απόρρητα μυστικές πληροφορίες που αφορούσαν το σχέδιο διαδοχής της βασίλισσας. Η φράση που προβλεπόταν για την αναγγελία του θανάτου της ήταν «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Η πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας».

Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες. Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μια σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης μαύροι με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτος ο πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά, Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul. Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετύη θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη».

Οι πρώτες φήμες

Στα μέσα του περσινού Οκτωβρίου η βασίλισσα Ελισάβετ, εμφανίστηκε παρακολουθώντας μια λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ υποβασταζόμενη από ένα μπαστούνι, για πρώτη φορά δημοσίως από το μακρινό 2003 όταν ανάρρωνε από μια επέμβαση στο δεξί της γόνατο.

Η αρχική έκπληξη συνοδεύτηκε με διασπορά φημών γύρω από την κατάσταση της υγείας της. Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα που πύκνωσαν τις ανησυχητικές διαδόσεις. Αφού ακύρωσε το διήμερο ταξίδι της στη Βόρεια Ιρλανδία, έγινε γνωστή μια διανυκτέρευσή της στις 20 Οκτωβρίου στην ιδιωτική κλινική του King Edward VII στο Μέριλμπον του κεντρικού Λονδίνου. Την ίδια ώρα, το γραφείο των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, βασιλικότερο της βασίλισσας, εξέδιδε με το σταγονόμετρο αινιγματικά δελτία Τύπου. Οι μηδαμινές λεπτομέρειες που περιείχαν έρχονταν σε προφανή αντίθεση με τις λαλίστατες ανακοινώσεις για τη μονοήμερη νοσηλεία της λόγω γαστρεντερίτιδας στο ίδιο νοσοκομείο το 2013. Η υπόθεση μύριζε συγκάλυψη.

Και ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις έπαιρναν την αδιανόητη για τον θεσμό μορφή αδιαφάνειας, η ανησυχία μετατρεπόταν βαθμιαία σε καχύποπτο αναβρασμό. Στον επόμενο τόνο η βασίλισσα δεν εμφανίστηκε στην ανά πενταετία Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Για πρώτη φορά ένας μονάρχης -που φέρει τον τίτλο του υπέρτατου κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας- απουσίαζε από αυτή τη σημαντική συνεδρίαση των επισκόπων της. Γεγονός που επέτεινε τα σενάρια προσβολής της από κορωνοϊό. Την αντικατέστησε στην εκδήλωση ο μικρότερος γιος της, πρίγκιπας Εδουάρδος, ο οποίος εκφώνησε λόγο εκ μέρους της. Η ίδια απέστειλε βιντεοσκοπημένο συγκινητικό μήνυμα, στο οποίο αναπολούσε τον εκλιπόντα σύζυγό της. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι σε αυτό ανέφερε πως «κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου». Η φράση της δεν πέρασε απαρατήρητη, χωρίς, ωστόσο, πένθιμες πλερέζες.

Διαβάστε ακόμα:

Το στρίψιμο του νομίσματος από την ΕΚΤ – 50 ή 75 μονάδες βάσης η σημερινή αύξηση;

«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Βασίλης Φουρλής: Το «όραμα 2025» για τον Όμιλο Fourlis και ο στόχος των 750 εκατ.