Διεθνή

Pimco: Τι δείχνουν τα μάκρο για την ανάπτυξη στην Κίνα

  • newsroom


Αναθεώρηση του βασικού της σεναρίου για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2021 - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που απειλούν την ανάπτυξη

Σε ήπια αναθεώρηση του βασικού της σεναρίου για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2021 προχωρεί η Pimco, εντοπίζοντας  τις αβεβαιότητες που μπορούν να την απειλήσουν.

Συγκεκριμένα σε ενημερωτικό σημείωμα της αναλύτριας Carol Liao αναφέρεται ότι η αρχική πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στα κατώτατα όρια του 8% αναθεωρείται για τα υψηλότερα όρια του 8%, λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, του «μηνύματος» που έστειλε η Κεντρική τράπεζα της χώρας με τη μείωση του δείκτη απαιτήσεων αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες και της μεγαλύτερη σύσφιξης στις εκτός προϋπολογισμού δημοσιονομικές δαπάνες.

Η αναλύτρια της Pimco αναφέρει ότι η αναμενόμενη ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο μισό του έτους μπορεί να απειληθεί από αβεβαιότητες στις οποίες περιλαμβάνονται:

o Αδύναμη ανάκαμψη της κατανάλωσης: με ενεργά και τα δύο σενάρια της προσωρινής διατάραξης ή της μόνιμης απώλειας

o Ισχυρές εξαγωγές: για πόσο ακόμα θα μπορούν να διατηρηθούν

o Ρυθμιστικοί περιορισμοί: πόσο θα τους διευρύνει η κυβέρνηση σε τομείς όπως η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, η τεχνολογία, η αποανθρακοποίηση, τα χρηματοδοτικά σχήματα τοπικής αυτοδιοίκησης (LGFV) κ.λπ.

o Ρευστότητα / Χρηματοοικονομική αγορά: πώς θα εξελιχθούν εκκρεμείς υποθέσεις όπως αυτή του επενδυτικού ταμείου China Huarong Asset Management

Σύμφωνα με την αναλύτρια, η πρόσφατη μείωση του δείκτη RRR δεν οφείλεται σε αδύναμα οικονομικά στοιχεία και θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προληπτική κίνηση και ως προσπάθεια εξισορρόπησης της πολιτικής σύσφιξης και αυστηροποίησης σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Οι αποφάσεις πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία, με την πιστωτική επέκταση της Κεντρικής Τράπεζας (PBOC) να αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες της νομισματικής της πολιτικής. Όπως εκτιμά η Carol Liao, η ισχυρή υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης έχει ξεπεραστεί. Η πιστωτική ανάπτυξη μπορεί να συνεχίσει να επιβραδύνεται μετρίως στο 3ο τρίμηνο πριν σταθεροποιηθεί στο 4ο τρίμηνο και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,5% έως 11% σε επίπεδο έτους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Pimco δεν αναμένεται  μείωση των επιτοκίων ή περαιτέρω μείωση του δείκτη RRR φέτος, χωρίς όμως να αποκλείεται εντελώς η πιθανότητα μιας νέας μείωσης του δείκτη RRR στο 4ο τρίμηνο, καθώς η ανάγκη ρευστότητας θα είναι υψηλή και η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί έως το 2022.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται αύξηση των εντός του προϋπολογισμού δημοσιονομικών δαπανών και επιτάχυνση στην έκδοση κρατικών ομολόγων Ωστόσο, όπως αναφέρει η αναλύτρια ο δανεισμός από τα σχήματα LGFV πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένος καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει το μεγάλο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά

Φοροδιαφυγή: Οι «προνομιούχοι» που γλιτώνουν με πρόστιμα αντί λουκέτου

Η Τράπεζα Πειραιώς πουλάει την DORY και «ζορίζει» την εθελουσία, τα funds σφάζονται στην ποδιά της PQH, έτοιμο το πρώτο εργοτάξιο για τη γραμμή 4 και τα νέα αφεντικά της Jetoil που παλεύουν με τα χρέη