Διεθνή

Ποιο είναι το startup της Alphabet που παρέχει περίθαλψη στους απόρους και αξίζει 1 δισ.

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Η Cityblock λειτουργεί προσφέροντας υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε ασθενείς που υπό κανονικές συνθήκες θα κόστιζαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στις ασφαλιστικές, κρατώντας ένα μέρος των κερδών

Όταν ο Iyah Romm ήταν πρωτοετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είχε ένα σοβαρό ατύχημα που τον άφησε νομικά τυφλό για τρία ολόκληρα χρόνια. Όπως παραδέχεται, ήταν μία μίζερη, αλλά και τελικά πολύτιμη εμπειρία. Γιατί όντας στην θέση του ασθενή για πρώτη φορά, ο Romm παραξενεύτηκε με την συμπεριφορά των γιατρών, που τον ρωτούσαν για τα ματιά του, αλλά δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για το πώς είχαν επηρεαστεί όλες οι υπόλοιπες πτυχές της ζωής του. Αφότου ανάρρωσε, αποφάσισε πως θα προσπαθήσει να λύσει έστω κάποια από τα προβλήματα του συστήματος ιατρικής περίθαλψης και άφησε την ιατρική, για να σπουδάσει βιολογία και πολιτική της υγείας.

Έπειτα, έπιασε δουλειά στην Μασαχουσέτη, στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Commonwealth Care Alliance, όπου συνέβαλε στην δημιουργία ενός μοντέλου περίθαλψης στο σπίτι του ασθενή, ως εναλλακτική στα, πολύ ακριβά στις ΗΠΑ, νοσοκομεία. Εκεί, γνώρισε την Toyin Ajayi, μία γιατρό με παρόμοιες ιδέες και φιλοδοξίες, για ένα προσωποποιημένο, ποιοτικό μοντέλο περίθαλψης, με καλή σχέση κόστους-απόδοσης και την δυνατότητα για ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό το όραμα ήρθε λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα, όταν η Sidewalk Labs, μία θυγατρική της Alphabet με στόχο να μεταμορφώσει τη ζωή στις πόλεις, ήρθε σε επαφή με τον Romm. Στην Sidewalk, αναγνώρισαν πως οι ιδέες του Romm μπορούσαν να γίνουν η βάση για κάτι καλό. Επίσης, αναγνώρισαν πως κάποιος έλειπε από την ομάδα τους.

Ο Bay Gross ήταν ένας επενδυτής και πρώην υπάλληλος της Google, που είχε επιστρέψει στον παλιό εργοδότη του, για χάρη της Sidewalk Labs. Ο Gross παρατήρησε πως αρκετές επενδυτικές φίρμες χρηματοδοτούσαν επιτυχημένα προγράμματα στον χώρο του Medicare, του εθνικού ασφαλιστικού προγράμματος των ΗΠΑ. Όμως κανείς δεν είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο στο Medicaid, το κυβερνητικό πρόγραμμα που προσφέρει οικονομική βοήθεια για ιατρικά κόστη, μαζί με άλλες υπηρεσίες, σε 74 εκατομμύρια Αμερικανούς. Ο Romm, η Ajayi και ο Gross είδαν ένα κενό στην αγορά, αλλά και μία ευκαιρία να φέρουν μία θετική αλλαγή στον κόσμο, έχοντας στην διαθεσιμότητα τους την οικονομική δύναμη και την τεχνογνωσία της Alphabet. Έτσι, ίδρυσαν την Cityblock, με έδρα το Brooklyn και στους επόμενους μήνες επεκτάθηκαν στις γειτονικές πολιτείες του Κονέκτικατ και της Μασαχουσέτης.

Τι ακριβώς προσφέρει, λοιπόν, η  Citbylock; Μία πληθώρα υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο, με την ιατρική περίθαλψη να είναι μία από αυτές. Οι περισσότεροι υπάλληλοι της εταιρείας επικοινωνούν πρόσωπο με πρόσωπο-υπό κανονικές συνθήκες-με τους ασθενείς και τους βοηθούν με καθημερινά προβλήματα, όπως η μετακίνηση, η διαχείριση χρημάτων, η ψυχολογική υποστήριξη, η παροχή φαγητού και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βελτιώσει την ζωή τους και κατ επέκταση, την υγεία τους.

Η οργάνωση όλων των παραπάνω γίνεται πολύ πιο εύκολη με το commons, την πλατφόρμα που σχεδιάστηκε από παροχούς υγείας και μηχανικούς και χρησιμοποιείται από τους πρώτους. Το commons εμπεριέχει όλα τα στοιχεία ενός ασθενή, από το παρελθόν τους και την κατάσταση του οργανισμού τους, μέχρι την φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα τους. Μεταξύ άλλων, το commons στέλνει ειδοποιήσεις αν κάποιος ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο και προσφέρει ακόμη και προτάσεις για την βελτίωση της υγείας του, έχοντας συλλέξει δεδομένα.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν φαίνεται βιώσιμο, αλλά ως τώρα, δουλεύει εξαιρετικά. Οι πρώτοι 10.000 πελάτες της Cityblock ήρθαν από την μη κερδοσκοπική ασφαλιστική εταιρεία EmblemHealth. Όπως είναι λογικό, κάποιοι πελάτες κοστίζουν πολύ περισσότερα στην EmberHealth από όσο συνηθίζεται. Έτσι, η Cityblock ζήτησε να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό αυτών των ανθρώπων, για να εντοπίσει τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, άτομα που κοστίζουν 30 με 50 χιλιάδες δολάρια των χρόνο, τους οποίους μπορεί να βοηθήσει. Η Cityblock προσφέρθηκε να αναλάβει την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, στους οποίους προσφέρει προσωποποιημένη φροντίδα υψηλού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστές γλυτώνουν εκατομμύρια δολάρια σε κόστη και η Cityblock παίρνει ένα μέρος αυτού του κέρδους.

Όπως εξηγεί ο Bay Gross, «Μία μέρα στο νοσοκομείο ισοδυναμεί με το κόστος για μήνες κουπονιών σίτισης ή 20 διαδρομές με Uber στο γραφείο του γιατρού. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι τόσο ακριβή, σε σύγκριση με την φροντίδα ενός ανθρώπου σε κοινωνικό επίπεδο».

Πράγματι, αν τα λεγόμενου του Romm, προς τους επενδυτές σε ένα πρόσφατο συνέδριο της J.P. Morgan, αληθεύουν, τότε η Cityblock θα έχει έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο στο σύντομο μέλλον, σύμφωνα με το Business Insider. Επιπλέον, η Cityblock φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές. Άλλωστε, πρόκειται για μια εταιρεία με ρίζες στην Σίλικον Βάλεϊ που έχει την υποστήριξη της Alphabet, αλλά παράλληλα υπηρετεί έναν ευγενικό σκοπό. Πλέον, έχοντας μαζέψει 300 εκατομμύρια σε επενδύσεις, η Citiblock είναι και επίσημα startup «μονόκερος», με αξιολόγηση που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα

Lockdown: Σε ποιες περιοχές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Τα μέτρα στην Αττική (vid)

Σούπερ μάρκετ: To ωράριο λειτουργίας μετά τις αλλαγές στα μέτρα – Τι επιτρέπεται να πωλούν (vid)

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι

Απόρρητο Απόρρητο