H παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο «υπερκύκλο», με την τεχνητή νοημοσύνη και την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου να αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες, όπως αναφέρει και το στέλεχος της Goldman Sachs, Πίτερ Όπενχαϊμερ. 

«Κινούμαστε σαφώς προς έναν νέο και διαφορετικό υπερκύκλο», δήλωσε τη Δευτέρα στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

Σημειωτέον πως οι υπερκύκλοι ορίζονται συνήθως ως μακρές περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι συχνά συνοδεύονται από αύξηση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά, υψηλότερες τιμές και υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης. 

Ο πιο πρόσφατος και σημαντικός υπερκύκλος τον οποίο βίωσε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπως δήλωσε ο Όπενχαϊμερ. Ο υπερκύκλος αυτός χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας την απαρχή μίας περιόδου δεκαετιών πτώσης των επιτοκίων, του κόστους δανεισμού και του πληθωρισμού, καθώς και οικονομικών πολιτικών όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχώρησαν και η παγκοσμιοποίηση ενισχύθηκε, όπως σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά, στον νέο αυτό κύκλο, οι τρέχοντες παράγοντες δεν πρόκειται να συνεχιστούν ως είχαν. «Δεν πρόκειται να παρατηρήσουμε τόσο απότομη μείωση των επιτοκίων την επόμενη δεκαετία, τη στιγμή που παρατηρούμε αντιδράσεις στην παγκοσμιοποίηση αλλά και αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις», συμπλήρωσε ο Όπενχαϊμερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το εμπόριο και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς η οποία δημιουργεί ανησυχίες για την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι μόνο μερικά από τα γεωπολιτικά θέματα τα οποία απασχολούν τις αγορές τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια.

Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού των χρηματοοικονομικών αποδόσεων, υπάρχουν επίσης δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο απογαλακτισμός της οικονομίας από τη χρήση υδρογονανθράκων. 

Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο όσο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις μετοχές. 

Το «καυτό θέμα» της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικότητας το οποίο συχνά συμβαδίζει με τις συζητήσεις και ανησυχίες γύρω από την αντικατάσταση των εργαζομένων ή την απόσβεση των θέσεων εργασίας, θα επηρεάσει πιθανότατα την οικονομία.

«Το δεύτερο πράγμα που δεν έχουμε ακόμα βιώσει και το οποίο πιστεύω πως θα δούμε, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας λόγω των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να είναι θετική για την ανάπτυξη αλλά και για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών», ανέφερε το στέλεχος της Goldman Sachs, προσθέτοντας πως «παρά το γεγονός πως τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και η απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι σχετικά νέες έννοιες, υπάρχουν ήδη ιστορικοί παραλληλισμοί».

Μία από τις ιστορικές περιόδους η οποία ξεχωρίζει είναι οι αρχές των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80 oι οποίες, όπως υποστηρίζει, «δεν ήταν τόσο διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές εξελίξεις».

Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα επιτόκια ήταν, ίσως, πιο διαρθρωτικά ζητήματα σε σχέση με τώρα, ωστόσο παράγοντες όπως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση των φόρων και η ενισχυμένη ρύθμιση είναι παρόμοια στοιχεία και των δύο εποχών.

Οι σημερινές μεταβολές, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να θεωρηθούν πως αντανακλούν αλλαγές του παρελθόντος. 

«Εξαιτίας αυτού του σημαντικού, δίδυμου αλλά θετικού σοκ της τεχνολογικής καινοτομίας και της αναδιάρθρωσης των οικονομιών προς απεξάρτηση από τον άνθρακα, το οποίο αναμένεται να βιώσουμε, πιστεύω πως περνάμε μία περίοδο η οποία μοιάζει πραγματικά περισσότερο με την εκτόξευση της καινοτομίας και της επιστήμης που είδαμε στα τέλη του 19ου αιώνα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση οι οποίες τροφοδοτούνται από τις υποδομές και τις τεχνολογικές εξελίξεις παράλληλα με τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας σηματοδοτούν αυτή την ιστορική περίοδο».

Όπως αναφέρει ο Όπενχαϊμερ, οι ιστορικοί παραλληλισμοί αυτοί θα μπορούσαν να προφέρουν διδάγματα και για το μέλλον.

«Στρέφοντας το βλέμμα μας προς το παρελθόν, οι κύκλοι αυτοί και οι διάφορες διαρθρωτικές ρήξεις επαναλαμβάνονται αλλά ποτέ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πιστεύω πως πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία όσον αφορά τα συμπεράσματα τα οποία μπορούμε να βγάλουμε, προκειμένου να τοποθετηθούμε καλύτερα για το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε».

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Ως τον Μάρτιο θα έχει φανεί η αποκλιμάκωση στις τιμές

Ελληνικά Υδατοδρόμια: Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά για πτήσεις υδροπλάνων (pics)

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ