ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Μ. Ανατολή: Ξεπερνούν τους 2.670 οι νεκροί στη Γάζα – Ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ – Ανησυχία για τον ρόλο Χεζμπολάχ, Ιράν (vids) (upd)

Ισραηλινές επιθέσεις σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβαν - Περισσότεροι από 2.670 νεκροί στη Γάζα, εκατοντάδες χιλιάδες οι εσωτερικά εκτοπισμένοι - Νέες ρουκέτες από τη Χαμάς, νεκροί 1.400 Ισραηλινοί - Ανησυχία των ΗΠΑ για εμπλοκή του Ιράν - Νετανιάχου: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς - Σύσταση του ΥΠΕΞ – «Όχι» σε ταξίδια προς Ισραήλ, Παλαιστίνη και Λίβανο

(last update 20.30) Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο βομβαρδισμός των βόρειων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Χαμάς.

μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας «χτυπούν» διαρκώς τον παλαιστινιακό θύλακα, με τις εκρήξεις να είναι αδιάκοπες.

Όσον αφορά τους εγκλωβισμένους αμάχους (υπολογίζονται σε 1,1 εκατ. άτομα στα βόρεια τμήματα της Γάζας), οι Ισραηλινοί έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, μέσω του οποίου οι κάτοικοι μπορούν να διαφύγουν προς τα νότια του θύλακα.

Την ίδια στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, εν όψει της οριστικής έγκρισης για την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χερσαία επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ θα καθυστερήσει ορισμένες ώρες ακόμα, καθώς στην περιοχή αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες.

Δεδομένου του πόσου πυκνοκατοικημένη είναι η Γάζα, αλλά και του δαιδαλώδους συστήματος υπόγειων τούνελ (μήκους δεκάδων χιλιομέτρων), καθίσταται σαφές ότι η ήδη δύσκολη χερσαία επιχείρηση είναι προτιμότερο να διεξαχθεί με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Το μεσημέρι της Κυριακής, πάντως, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση της πόλης Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σε μια κίνηση που εντάσσεται στις προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή.

Από την πλευρά της, η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση ρουκέτων προς τις νότιες περιοχές του Ισραήλ, αλλά και προς την πρωτεύουσα Τελ Αβίβ. Συνολικά οι νεκροί Ισραηλινοί ξεπερνούν τους 1.400.

Εγκλωβισμένοι στη Γάζα

Από το πρωί της Παρασκευής, παρατηρείται μια συνεχής ροή αυτοκινήτων και φορτηγών -ακόμη και κάρων- προς τα νότια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, δηλαδή προς την πόλη Ράφα.

Ωστόσο, η έξοδος από τον παλαιστινιακό θύλακα είναι αδύνατη, καθώς τα σύνορα τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ είναι κλειστά, λόγω του περιμετρικού αποκλεισμού της περιοχής.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας υπερβαίνουν τις 550.000, σε σύνολο 2,4 εκατ. ανθρώπων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. στα βόρεια τμήματα.

Αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, με βάση τις πληροφορίες του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, οι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη ξεπερνούν τους 2.670, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 9.600 και οι αγνοούμενοι τους 1.000.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες διαβίωση στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχει διακοπεί, ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες.

Το απόγευμα της Κυριακής, βέβαια, οι Αμερικανοί έκαναν γνωστό ότι η υδροδότηση στις νότιες περιοχές έχει αποκατασταθεί.

Απειλές από Χεζμπολάχ και Συρία

Την ίδια στιγμή, ένα δεύτερο μέτωπο πολέμου αρχίζει να διαμορφώνεται στο βόρειο Ισραήλ, όπου μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ (υποστηρίζεται από το Ιράν) εκτοξεύουν σποραδικά πυραύλους προς τα ισραηλινά συνοριακά φυλάκια.

Το Ισραήλ ανταποδίδει τα «χτυπήματα», πλήττοντας στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ εντός του νότιου Λιβάνου. Παράλληλα, έχει αποκλείσει την περιοχή σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Ένταση επικρατεί και στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας, όπου τις προηγούμενες ώρες μαχητές της Χαμάς προσπάθησαν να περάσουν στο Ισραήλ, πλήττοντας θέσεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος προχώρησε σε αντίποινα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για μια πιθανή «κλιμάκωση» της κατάστασης, με την εμπλοκή του Ιράν. «Υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης, το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια και, φυσικά, η εμπλοκή του Ιράν».

«Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο έχουμε επίγνωση από την αρχή», πρόσθεσε. «Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος Μπάιντεν αντέδρασε τόσο γρήγορα και αποφασιστικά, με την ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα

Πόσα «έβγαλαν» οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια – «Ζαλίζουν» τα ποσά

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

“Το μάτι του σολωμού”: H εντυπωσιακή εμπειρία στην επιβλητική πλωτή κατασκευή στα φιορδ της Νορβηγίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""