Αύξηση κατέγραψε η τιμή του χρυσού την Τρίτη, αφού οι εκτιμήσεις όσον αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πολύτιμο μέταλλο σημείωσαν νέα ρεκόρ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η δυναμική αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το β’ εξάμηνο του έτους.

Το συμβόλαιο χρυσού για τον Απρίλιο έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τα $2.100/ουγγιά. Οι τιμές spot του χρυσού διαπραγματεύονταν 0,7% υψηλότερα στα 2.129 δολάρια, αν και οι παρατηρητές της αγοράς σημειώνουν ότι σε πραγματικούς, προσαρμοσμένους για τον πληθωρισμό όρους, ο χρυσός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά.

Σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, οι αναλυτές της Citi αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι επενδυτές σε χρυσό». Υπολογίζουν πως ο μέσος όρος του χρυσού έχει 25% πιθανότητα να διαμορφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ 2.300 δολαρίων/ουγγιά το β’ εξάμηνο.

Αν και το βασικό τους σενάριο παραμένει στα 2.150 δολάρια, αναφέρθηκαν σε μία μικρή πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τιμή του χρυσού στα 3.000 δολάρια μέσα στους επόμενους 12 με 16 μήνες.

Η Citi περιγράφει τον χρυσό ως «αντισταθμιστικό παράγοντα σε περίπτωση ύφεσης» στις ανεπτυγμένες αγορές ενώ εκτιμά όλο και αυξανόμενη αβεβαιότητα δεδομένων των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές της Berenberg σημείωσαν πρόσφατα ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές θα προσέφερε περαιτέρω τόνωση στην τιμή του χρυσού, δεδομένης και της μεταβλητότητας η οποία δημιουργείται από τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ. 

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω δυναμική για τις μετοχές που συνδέονται με τον χρυσό, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν πρόσφατα «αποσυνδεθεί από το υποκείμενο εμπόρευμα», παρά τις πρόσφατες υψηλές τιμές.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, καθώς και στην επίμονα επιφυλακτική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική», αναφέρουν.

Τα υψηλότερα επιτόκια συνδέονται γενικά με μείωση των τιμών του χρυσού, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις γίνονται πιο ελκυστικά.

Σύμφωνα με το CNBC, το πρόσφατο ράλι των τιμών τόσο στα τέλη του 2023 όσο και τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στις προσδοκίες για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται επίσης ως ένα σταθερό στοίχημα όταν οι αποδόσεις καταστέλλονται από την επιθετική νομισματική πολιτική, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και τα οικονομικά κίνητρα.

Τα κέρδη του χρυσού κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις συνδέθηκαν με τις εκτιμήσεις της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο.

Η τιμολόγηση της αγοράς υποδεικνύει 55% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική της Fed θα παραμείνει ο σημαντικότερος παράγοντας όσον αφορά την προοπτική των τιμών του χρυσού τους επόμενους μήνες και αναμένουμε ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα παραμείνουν ευμετάβλητες τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αντιδρά σε μακροοικονομικούς παράγοντες και γεωπολιτικά γεγονότα», δήλωσαν την Τρίτη οι στρατηγικοί αναλυτές της ING.

Διαβάστε ακόμη 

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ