«Πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε αμυντικό πόλεμο» και «είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν επίγνωση του κινδύνου για πόλεμο». Πρόκειται για σημερινή δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.

Αφορμή για τη δήλωση στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, με ολοένα περισσότερες φωνές και στη Γερμανία να κάνουν λόγο για μείωση του ενδιαφέροντος αλλά και της προθυμίας της Δύσης να συνεχίσει επ’ αόριστον τη στήριξη του Κιέβου στρατιωτικά και οικονομικά.

Ταυτόχρονα, ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδεύει σιγά-σιγά προς τη συμπλήρωση δύο χρόνων κι όλα αυτά βέβαια πλέον με φόντο και το νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

Για τον Μπόρις Πιστόριους δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η γερμανική οικονομική και εξοπλιστική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας αναφέρει στη συνέντευξή του ότι ήδη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (και) η Γερμανία βιώνει μια νέα πραγματικότητα και ότι πλέον υπάρχει εκ νέου «απειλή πολέμου στην Ευρώπη». Επομένως η Γερμανία εκ των πραγμάτων «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αμυνθεί».

Δεύτερη δήλωση περί «πολέμου» σε δύο μέρες

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς την τόνωση της άμυνας της Γερμανίας. Πρώτα από όλα, κατά τον Γερμανό υπ. Άμυνας, βασική προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ό,τι δεν έγινε μέσα σε 30 χρόνια αποτυχιών, πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη διετία, πενταετία, αναφέρει στη γερμανική ραδιοφωνία ο Μπόρις Πιστόριους.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW