Έστω και με τις αντιθέσεις κάποιων από τα μέλη του, το 38μελές υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ αποφάσισε, περίπου στις 3 σήμερα τα ξημερώματα να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους και το Ισραήλ θα παρέχει μια σειρά ανταλλαγμάτων, με σημαντικότερα μια τετραήμερη (ή πενθήμερη) παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, ενώ θα επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη Γάζα.

Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφιζε την έγκριση της συμφωνίας το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios μετέδιδε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί εκτάκτως για μια ακόμα φορά (την τέταρτη, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου) στην περιοχή ώστε να συνομιλήσει με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, όμως αναμένεται να διεξαχθεί αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (αύριο, Πέμπτη) σε μια προσπάθεια για διατήρηση και επέκταση της εύθραυστης και βραχείας ανακωχής που συμφωνήθηκε. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το ρολόι τώρα μετρά αντίστροφα, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα ενημερώσει επισήμως το Κατάρ -το οποίο έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή– για τη θετική απόφαση στη συμφωνία που προτάθηκε για να ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανακωχής από τη Ντόχα.

Από την ώρα της ανακοίνωσης από το Κατάρ, θα εκκινήσει μια 24ωρη κρίσιμη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οποιοσδήποτε Ισραηλινός αντιτίθεται στη συμφωνία, μπορεί να προσφύγει εναντίον στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, προσπαθώντας να την προσβάλλει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr