Σε συμφωνία προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Η συμφωνία επετεύχθη ουσιαστικά ανάμεσα στον Νετανιάχου και στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην στρατηγό, Μπένι Γκαντζ και θα έχει διάρκεια για όσο διαρκέσει ο πόλεμος. Μάλιστα στο μεσοδιάστημα αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρξει νομοθετικό έργο από τη Βουλή, εκτός κι αν αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο «κλειστό» πολεμικό συμβούλιο που θα λαμβάνει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις θα συμμετέχει ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντζ. Ωστόσο, ο Γκάντι Άιζενκοτ, μέλος του κόμματος του Μπένι Γκαντζ και πρώην αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, θα υπηρετήσουν ως παρατηρητές.

Σημειώνεται ότι μία μέρα πριν, οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκριναν πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ζήτησε μέσω των social media τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Έκτακτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας τώρα!», είχε γράψει σε ανάρτησή του. Στην κυβέρνηση Νετανιάχου προσφέρθηκαν να ενταχθούν και ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα του Ισραήλ.

Η ιδέα για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης είχε τεθεί από το Σάββατο, ωστόσο προέκυψαν διαφορές λόγω της αντίρρησης που είχε η αντιπολίτευση για τον εξτρεμιστή υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, τον οποίο κατηγορεί ότι πυροδοτεί την κατάσταση.

Ωστόσο, έπειτα από συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών σήμερα, στην οποία συμμετείχε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Λικούντ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει τη συμφωνία των μελών του συνασπισμού για νέα κυβέρνηση.

«Όλοι ανεξαιρέτως οι ηγέτες του συνασπισμού υποστηρίζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και εθνικής ενότητας και αναθέσαμε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εργαστεί για το σχηματισμό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ετοιμότητα αμερικανικές δυνάμεις για την απελευθέρωση ομήρων

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικούς στη διάσωση ομήρων για να συμβουλεύσουν τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) σχετικά με την απελευθέρωση των 150 ομήρων -μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και ορισμένοι Αμερικανοί- που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα «The Messenger», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει συμβούλους από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών για να ενισχύσουν μια αμερικανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που έχει τοποθετηθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον έχει «ανθρώπους στο πεδίο» οι οποίοι θα βοηθήσουν τις ισραηλινές Αρχές «με πληροφορίες και σχεδιασμό» για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων.

Ο Όστιν δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει έναν «πυρήνα-σύνδεσμο» στο Ισραήλ, ο οποίος συνεργάζεται με τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να «αναπτύξουν γρήγορα και άλλους πόρους στην περιοχή».

Σε ετοιμότητα κομάντο της Delta Force και SEALs

Εν τω μεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε μια «κοντινή ευρωπαϊκή χώρα», σύμφωνα με δύο ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν στο The Messenger υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι πηγές είπαν για τις μονάδες αυτές ότι θα μπορούσαν να διεξάγουν οι ίδιες μια επιχείρηση διάσωσης, αν τους δοθεί εντολή. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτές οι αμερικανικές δυνάμεις θα βοηθήσουν σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις επί του εδάφους στο Ισραήλ, είπαν οι πηγές. Βρίσκονται όμως μόνο λίγες ώρες μακριά με αεροπλάνο, αν χρειαστεί να επέμβουν.

Οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν τι είδους δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων τέθηκαν σε επιφυλακή, ανέφεραν όμως ότι υπάγονται στην Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι δύο κύριες αντιτρομοκρατικές μονάδες που υπάγονται στην Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και ιστορικά έχουν αναλάβει αποστολές διάσωσης ομήρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Delta Force, γνωστή επισήμως ως 1st Special Forces Operational Detachment-Delta, και η SEAL Team Six (Naval Special Warfare Development Group) του Πολεμικού Ναυτικού.

Η SEAL Team Six είναι επίλεκτη ομάδα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Η δράση της έγινε ευρύτερα γνωστή το 2011 όταν μέλη της έφεραν σε πέρας την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην απομονωμένη έπαυλη του Αμπόταμπαντ στο Πακιστάν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι μεταξύ των ομήρων είναι και Αμερικανοί, αλλά την Τρίτη, τα μέλη των οικογενειών τεσσάρων Αμερικανών εμφανίστηκαν για να πουν ότι πιστεύουν ότι οι αγαπημένοι τους απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις μέσες τιμές του πετρελαίου – Τι σημαίνει για τις ενεργειακές εταιρείες

Φυσικό αέριο: «Ανάφλεξη» στις τιμές που έφτασαν τα 50 ευρώ στην Ευρώπη (pic)

Γιατί οι αγορές μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο της σύγκρουσης στο Ισραήλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ