Φρένο στην οικονομική… ευμάρεια έβαλε η πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με αποτέλεσμα να δουν την περιουσία τους να συρρικνώνεται. Από τις αρχές του 2022 έχουν χάσει αθροιστικά 1,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Kαι αυτό οφείλεται βεβαίως στην πτώση μετοχών, κρυπτονομισμάτων και άλλων στοιχείων ενεργητικού, η οποία με τη σειρά της έχει να κάνει με τον εκρηκτικό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Μόνο χθες, Δευτέρα, ο πλούτος των 500 προσώπων στη λίστα Bloomberg Βillionaires Index συρρικνώθηκε κατά 206 δισ. δολάρια.  Ο Έλον Μασκ είναι βεβαίως μεταξύ των μεγάλων «χαμένων».

Και οι απώλειες προβλέπεται να έχουν συνέχεια. Πρόκειται για μία δραματική αλλαγή του σκηνικού σε σχέση με το 2021, όταν ο αριθμός των πλουσίων αυξήθηκε κατά 8%, με εκείνον στη Βόρεια Αμερική να ενισχύεται μάλιστα κατά 13% έναντι αύξησης μόλις 4,2% στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσπάθεια του Πεκίνου να βάλει φρένο στην ανάπτυξη και την επιρροή των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών και η αποθέρμανση της αγοράς του real estate, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά κέρδη των μετοχών στην αμερικανική αγορά, έδωσαν και πάλι τα ηνία της “παραγωγής δισεκατομμυριούχων” στις ΗΠΑ. Τη λίστα των χωρών που φιλοξενούν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους συμπληρώνουν η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία. Οι 4 αυτές χώρες μαζί φιλοξενούν το 64% των πλουσιότερων ατόμων του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Capgemini, που δημοσιεύει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο (πίνακες)

Tι λένε τα γκάλοπ των γκάλοπ, η νύχτα των κρυστάλλων μέρα μεσημέρι, η διαθήκη που ανέστησε τον Μουζάκη και ο Τρύφων Νάτσης παντρεύει εταιρείες

Τέλος η αυξημένη εποπτεία, ανοίγει ο δρόμος νέα μέτρα στήριξης – Kαι νέα επιδότηση στα καύσιμα τον Ιούλιο