Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν και αγοράζουν χρυσό, με την Κίνα να ηγείται της προσπάθειας αύξησης των αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην απο-δολαριοποίηση της κινεζικής, και όχι μόνο, οικονομίας και του εμπορίου αρκετών χωρών οι οποίες θέλουν να απαγκιστρωθούν από το αμερικανικό νόμισμα.

«Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης μετά από το β’ τρίμηνο, αναμένουμε πως το σύνολο αγορών χρυσού θα πλησιάσει και μπορεί να ξεπεράσει το περσινό υψηλό ρεκόρ», ανέφερε το World Gold Council στην ανάλυσή του για το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μέχρι τώρα αγοράσει 800 τόνους χρυσού φέτος, αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Οι 181 τόνοι χρυσού προέρχονται από την Κίνα, με την PBOC να κατέχει συνολικά 2.192 τόνους χρυσού.

Η τάση της απο-δολαριοποίησης πολλών οικονομιών και δη της Κίνας, έχει προκαλέσει πυρετό αγορών στην αγορά χρυσού από αρκετές κεντρικές τράπεζες.

Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία και απέκλεισαν τα τραπεζικά της ιδρύματα από το διεθνές σύστημα SWIFT, παγώνοντας δισεκατομμύρια περιουσιακών στοιχείων, πολλές χώρες έχουν ανησυχήσει για πιθανές κυρώσεις εναντίον τους σε περίπτωση διπλωματικών επεισοδίων και προσπαθούν να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από το δολάριο.

Η Κίνα, εκτός από την αύξηση της αγοράς χρυσού έχει προχωρήσει και σε πώληση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στα χέρια της.

Η όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο, όμως, δεν οφείλεται μόνο στις προσπάθειες απαγκίστρωσης των χωρών από την οικονομική σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Ο χρυσός, όπως τονίζει και το Business Insider, αποτελεί γνωστό ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων και αβεβαιότητας, ιδιαίτερα δεδομένων των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. 

Η Κίνα έχει ωθηθεί στον χρυσό και λόγω της αστάθειας του γουάν, της αγοράς ακινήτων της χώρας και της επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επίσης προκαλέσει αυξητικές τάσεις της τάξης του 10% στην τιμή του χρυσού, η οποία ξεπέρασε για λίγο το ψυχολογικό όριο των $2.000/ουγγιά την περασμένη Παρασκευή, υψηλό από τα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ – Κωτσόβολος: Οι λεπτομέρειες, οι προοπτικές και η σημασία της εξαγοράς

Cenergy: Σερί 7 ανοδικών συνεδριάσεων για τη μετοχή, με ράλι άνω του 16%

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 56,6% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2022

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ