Τη θέση του ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με αυτήν, επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος της τρίωρης συνάντησης που είχε σήμερα στο Σότσι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε εναλλακτικές στη συμφωνία.

«Θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά και το είπα ξανά σήμερα στον κ. Πρόεδρο -θα το κάνουμε μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τα σχέδια τους να στείλουν 1 εκατ. ρωσικά σιτηρά, μέσω Τουρκίας, προς χώρες της Αφρικής προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης. Αν και η ποσότητα αυτή αποτελεί ένα ελάχιστο τμήμα της ρωσικής παραγωγής που εκτιμάται πως την τωρινή σεζόν θα κυμανθεί στα 48 εκατ. τόνους.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε την κριτική του στη Δύση σχετικά με τη συμφωνία. «Η Δύση συνεχίζει να εμποδίζει τον εφοδιασμό σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις παγκόσμιες αγορές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία αναφορικά με τη συμφωνία.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης πως η Ρωσία πυροδότησε μια επισιτιστική κρίση με την αποχώρησή της από τη συμφωνία είναι εσφαλμένοι, καθώς οι τιμές δεν αυξήθηκαν κατά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία. «Δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων», δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του σε «εναλλακτικές» στη συμφωνία για τα σιτηρά, λέγοντας ότι η Άγκυρα προετοιμάζει με τον ΟΗΕ νέες προτάσεις για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022, με στόχο να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

«Εναλλακτικές προτάσεις στην ατζέντα δεν μπορούν να προσφέρουν ένα βιώσιμο και ασφαλές μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία μεταξύ των πλευρών, όπως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στη συμφωνία. Ακόμη, τόνισε: «Έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα».

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαπραγματευτική της στάση έναντι της Ρωσίας στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας.

«Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πιο ελαστική, συγκεκριμένα ως προς τις προσεγγίσεις της, ώστε να είναι εφικτή η υιοθέτηση κοινών βημάτων με τη Ρωσία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα σιτηρά πρέπει να προορίζονται για την Αφρική και όχι για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμτίρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ο Πρόεδρος της χώρας του, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του μετά την συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει σύντομα δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες -όπως είχε δεσμευτεί- στα τέλη Ιουλίου. «Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε συμφωνίες με έξι αφρικανικά κράτη, τα οποία σκοπεύουμε να προμηθεύσουμε δωρεάν σιτηρά μέσα στις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Έκτοτε, η Μόσχα απειλεί πως θα μπορούσε να πλήξει πλοία που αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα αναφέρει ότι οι περιορισμοί σε πληρωμές, στην υλικοτεχνική υποστήριξη και την ασφάλιση εμποδίζουν τις αποστολές.

Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σίτου, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Τι προβλέπει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και την επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Tσάκος – ΤΕΝ: Γιορτάζει τα 30 χρόνια στο χρηματιστήριο με ρεκόρ κερδών

«Αλμυρά» ζυμαρικά: Πώς η ξηρασία κάνει… αχώνευτες τις τιμές τους (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ