Η Βενεζουέλα εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει “πλήρη έλεγχο” της ανυπόληπτης κρατικής πετρελαϊκής της εταιρείας στη ρωσική Rosneft, σύμφωνα με αναφορές σε εφημερίδα της Βενεζουέλας, τις οποίες αναμετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει η El Nacional, επικαλούμενη πηγές μέσα εντός του πετρελαϊκού κλάδου στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έγινε ευνοϊκά δεκτή στη Ρωσία και η Rosneft έστειλε τεχνικές ομάδες στη Βενεζουέλα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συμμετοχή της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας στον εθνικό πετρελαϊκό γίγαντα της Βενεζουέλας, την PDVSA. Η El Nacional αναφέρει ότι η μεταβίβαση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι νομικές παράμετροι για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Rosneft είπε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα περί προσφοράς για εξαγορά ήταν “φήμες” και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

“Ειλικρινά, φαίνεται περίεργο”, δήλωσε στους The Moscow Times ο Αλεξάντρ Κορολκόφ, εμπειρογνώμονας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας (RIAC).

“Για μένα, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις γύρω από αυτές τις φήμες. Γιατί θέλουν να δώσουν τον έλεγχο στη Rosneft; Χρωστούν πολύ περισσότερο στην Κίνα παρά στη Ρωσία”.

“Και δεν είμαι σίγουρος ότι η Rosneft χρειάζεται πραγματικά ένα τέτοιο «δώρο». Ο «έλεγχος» εδώ μπορεί να σημαίνει όχι τον άμεσο έλεγχο των επιχειρήσεων αλλά ένα νέο επίπεδο συντονισμού στην αγορά πετρελαίου. Υποθέτω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμβουλευτική ομάδα από τη Rosneft που να υποστηρίζει τους ντόπιους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις”.

Οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή ελέγχου της PDVSA θα χρειαστεί να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας – το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο ελέγχεται από τον κύριο αντίπαλο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό. Μετά από αμφισβητούμενες εκλογές τον Ιανουάριο του 2019, περισσότερες από 50 χώρες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία και περίπου 20 κράτη ακόμα, συνέχισαν να υποστηρίζουν το νόμιμο της προεδρίας Μαδούρο.