Συνολικά 134 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας διερευνούν τώρα ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, με περισσότερες από τις μισές να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, πιλοτικής εφαρμογής ή εκκίνησης, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα του think tank Atlantic Council υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες του γκρουπ των G20, με εξαίρεση την Αργεντινή, βρίσκονται τώρα σε μία από αυτές τις φάσεις προχωρημένης ανάπτυξης αν και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν ολοένα και περισσότερο.

Ενώ εξακολουθούν να προχωρούν προς την έκδοση ενός ψηφιακού δολαρίου μόνο για τις τράπεζες, το αντίστοιχο για τον ευρύτερο πληθυσμό των ΗΠΑ φαίνεται πια πως έχει «παγώσει», με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να λέει αυτόν τον μήνα ότι «τίποτα τέτοιο δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στο να λάβει χώρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να εξετάσουν την πιθανή έκδοση ψηφιακού δολαρίου το 2022, αλλά αυτό έχει πια μετατραπεί σε ένα διχαστικό πολιτικό ζήτημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί πως εάν εκλεχθεί στον προεδρικό θώκο, δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

«Το κύριο θέμα είναι ότι η απόκλιση μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου σχετικά με τα CBDCs (Central Bank Digital Currencies) αυξάνεται», δήλωσε ο Τζος Λίπσκι του Atlantic Council, επισημαίνοντας πόσο πιο μπροστά βρίσκονται η Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Οι υποστηρικτές της ιδέας τονίζουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέψουν νέες λειτουργίες και θα παρέχουν μια εναλλακτική επιλογή για τα μετρητά, των οποίων η δημοφιλία φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Παρ’ όλα αυτά, τα ψηφιακή νομίσματα έχουν επίσης προκαλέσει διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες λόγω του ενδεχόμενου κυβερνητικής κατασκοπείας των κινήσεων των πολιτών.

Ο κίνδυνος που προκαλείται από την καθυστέρηση των ΗΠΑ είναι «ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές σύστημα πληρωμών» όπως προσέθεσε ο Λίπσκι, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να χάσει μέρος της παγκόσμιας οικονομικής της επιρροής αν άλλες χώρες πιέσουν και θέσουν τα νέα πρότυπα γύρω από τα CBDCs.

Περίπου 36 πιλοτικά έργα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του e-CNY της Κίνας, το οποίο δοκιμάζεται πιλοτικά με 260 εκατομμύρια ανθρώπους σε 25 πόλεις. Αντίστοιχο σχέδιο ψηφιακού νομίσματος λαμβάνει χώρα και στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες τις εργασίες «προετοιμασίας της δημιουργίας» του ψηφιακού ευρώ.

Οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη θέσει σε πλήρη λειτουργία τα δικά τους CBDCs αν και η Νομισματική Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής (ECCU) έγινε πρόσφατα η πρώτη ρυθμιστική αρχή που απενεργοποίησε ένα από αυτά λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα ψηφιακά πορτοφόλια των καταναλωτών.

Η έκθεση αυτή ανέδειξε επίσης το πώς οι εργασίες για τα CBDCs διπλασιάστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την επακόλουθη αντίδραση της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το γκρουπ των G7.

Δεκατρία διασυνοριακά τέτοια projects βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός με την ονομασία «mBridge» που συνδέει την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τα ΗΑΕ και το Χονγκ Κονγκ, και θα επεκταθεί σε 11 ακόμη προς το παρόν αδιευκρίνιστες χώρες φέτος.

Oπως αναφέρει το Reuters, όλα τα κράτη-μέλη των BRICS, δη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια, ενώ ο Λίπσκι προέβλεψε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ώθηση για τη δημιουργία κοινού ψηφιακού νομίσματος από την ένωση φέτος. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός «ντόμινο» λανσαρίσματος σημαντικών CBDCs έως το 2027.

Το ψηφιακό γουάν της Κίνας εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πιλοτικό ψηφιακό νόμισμα, ενώ έχει δοκιμαστεί σε διάφορα σενάρια, από εισιτήρια δημόσιων μεταφορών και ελέγχους κορωνοϊού μέχρι την αγορά πετρελαίου και πολύτιμων μετάλλων.

Διαβάστε ακόμη 

Νότια Κορέα: Ετοιμάζει νέα γενιά από «ανθεκτικές» μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη: Επί έναν αιώνα γλυκαίνει την Ελλάδα

Δημοτική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για 1.213 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ