Ο επικεφαλής απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία Ντμίτρι Κοζάκ είχε συνάψει προσωρινή συμφωνία με το Κίεβο η οποία θα ικανοποιούσε το αίτημα της Ρωσίας να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τη συμφωνία και συνέχισε τη στρατιωτική του εκστρατεία, όπως αναφέρει το Reuters που επικαλείται τρία άτομα που βρίσκονται κοντά στη ρωσική ηγεσία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, ο ουκρανικής καταγωγής απεσταλμένος Ντμίτρι Κόζακ είχε τονίσει στον Πούτιν ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η συμφωνία που είχε συνάψει εξουδετερώνει την ανάγκη της Μόσχας να επιδιώξει μια μεγάλης κλίμακας κατοχή της Ουκρανίας.

Δύο από τα τρία άτομα ανέφεραν ότι η ώθηση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας έγινε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Κόζακ πίστεψε ότι είχε τη συμφωνία της Ουκρανίας με τους κύριους όρους που ζητούσε η Ρωσία και συνέστησε στον Πούτιν να υπογράψει μια συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.

Η τρίτη πηγή – η οποία ενημερώθηκε για τα γεγονότα από άτομα που γνώριζαν τις συζητήσεις μεταξύ Κόζακ και Πούτιν – διέφερε ως προς το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ο Κόζακ είχε προτείνει τη συμφωνία στον Πούτιν και την είχε απορρίψει, λίγο πριν την εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως «κόκκινη γραμμή» που συνιστά απειλή για τη Μόσχα γιατί η πολιτική της «πάντα ανοιχτής πόρτας» θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας τη στρατιωτική του υποδομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Όπως έχει πει δημοσίως ο Πούτιν, θεωρεί ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, γι αυτό και αναγκάστηκε να αναλάβει δράση- ξεκινώντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Reuters υπογραμμίζει πως ο Πούτιν στην πρώτη φάση του πολέμου υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για ειρηνευτική λύση, ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του, όταν του παρουσιάστηκε η συμφωνία του Κόζακ κατέστησε σαφές ότι οι παραχωρήσεις που διαπραγματεύτηκε ο απεσταλμένος του δεν προχώρησαν αρκετά.

Απαγορευτικό για την αποδοχή της ειρηνευτικής προσωρινής συμφωνίας ήταν επίσης το γεγονός ότι ο Πούτιν στο μεταξύ διεύρυνε τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» συμπεριλαμβάνοντας την προσάρτηση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας, ανέφεραν οι πηγές. «Ο Πούτιν απλά άλλαξε το σχέδιο καθώς προχωρούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά το ένα άτομο.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε την είδηση. Ερωτηθείς για τα ευρήματα του Reuters δήλωσε ότι δεν έχουν «καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως ανακριβείς πληροφορίες». Βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Πεσκόφ τον Νοέμβριο του 2021 χαρακτήριζε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία ως «κούφια και αβάσιμη» εφεύρεση των δυτικών ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι ο Κόζακ ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία επειδή από το 2020 ο Πούτιν του είχε αναθέσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με Ουκρανούς ομολόγους του σχετικά με την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Αφού ηγήθηκε των Ρώσων αντιπροσωπεία σε συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο στις 10 Φεβρουαρίου –με τη μεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας– ο Κόζακ είπε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ ότι ο τελευταίος γύρος αυτών των διαπραγματεύσεων έληξε χωρίς πρόοδο.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο Κόζακ παραμένει στη θέση του ως αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Κρεμλίνου, όμως δεν χειρίζεται πλέον τον φάκελο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης: «Τρόφιμα ή θέρμανση;»

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)

Γιατί ένα ράλι στο δολάριο μπορεί να πλήξει τα χρηματιστήρια