Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν παγιδευτεί σε ένα τρενάκι του τρόμου που προκλήθηκε από μία «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές, καθώς η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης από την πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Κένεθ Ρογκόφ.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σκιαγράφησε την απρόβλεπτη πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές της ενέργειας να καταγράφουν μείωση στον απόηχο της πανδημίας και να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η τιμή του Brent κατέγραψε μείωση έως και $14/ βαρέλι το 2020, προτού εκτιναχθεί στην κορυφή των $133/βαρέλι τον Ιούνιο του 2022. Παρόμοιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν και στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν στο χαμηλό των $1,77/γαλόνι το 2020 προτού κορυφωθούν γύρω στα $5/γαλόνι το 2022, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, με το Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα $80 δολάρια/βαρέλι και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν γύρω στα $3/γαλόνι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις για μια επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ και τον πιθανό αντίκτυπο που αυτή θα έχει στη ζήτηση.

Μακροπρόθεσμα, όμως, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα καταγράψουν αυξητική τάση, ενώ οι τιμές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς το πρωτοφανές σοκ από την πανδημία συνεχίζει και επηρεάζει την αγορά.

«Όταν υπάρχει ένα ενεργειακό σοκ, ενδέχεται να χρειαστεί μια τεράστια αλλαγή στις τιμές για να ‘καθαρίσει’ η αγορά. Η πανδημία ήταν μία τέλεια καταιγίδα, επιφέροντας τη μεγαλύτερη συνεχή μεταβολή στη ζήτηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Ρογκόφ.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Μέχρι το 2050, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και 42%, σύμφωνα με εκτίμηση της EIA.

Περισσότεροι ενεργειακοί κολοσσοί επενδύουν για να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, με τις συγχωνεύσεις πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα $100 δισεκατομμύρια το 2023.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι επενδύσεις αυτές ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να διορθώσουν το μακροπρόθεσμο πρόβλημα περιορισμένης προσφοράς στον κλάδο, όπως προειδοποίησαν ειδικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να σκαρφαλώσουν υψηλότερα προς το παρόν.

«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξηθούν, εκτός εάν οι επενδύσεις αυξηθούν απότομα, κάτι το οποίο φαίνεται σχεδόν απίθανο με βάση την τρέχουσα πολιτική προσέγγιση στην αγορά. Οι κλυδωνισμοί της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης πιθανότατα θα συνεχίσουν να ταράζουν την αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ρογκόφ.

Η υψηλότερη ζήτηση αργού αποτελεί κάτι το θετικό για τις αμερικανικές πετρελαϊκές, με την παραγωγή να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2023, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να καλύψουν την αυξανόμενη όρεξη της αγοράς για αργό.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να παράγουν κατά μέσο όρο 13,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2024 και 13,4 εκατομμύρια/ημέρα το 2025, στοχεύοντας σε επίτευξη νέων ρεκόρ τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, εκτίμησε η EIA.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους – Μέχρι το Πάσχα οι πληρωμές του 2023

Δανία: Πώς ένα project δέσμευσης άνθρακα θα «ζεσταίνει» 16.000 σπίτια φθηνά και… πράσινα

WSJ: Κοινό μυστικό σε Tesla και SpaceX η χρήση ναρκωτικών από τον Έλον Μασκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ