Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στην τεχνολογία και την πληροφορική (IT) στη Ρωσία, δηλαδή συνολικά το 10%, έφυγαν από τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεν έχουν επιστρέψει, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης, Μακσούτ Σαντάγεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρατική Δούμα.

«Εάν λάβουμε υπόψη τα δύο κύματα αναχωρήσεων των ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, περίπου το 10% των υπαλλήλων έχει φύγει από τη χώρα και δεν έχει επιστρέψει.

Πολλοί επέστρεψαν, αλλά συνολικά περίπου 100.οοο ειδικοί βρίσκονται στο εξωτερικό, και μάλιστα το 80% συνεχίζει να εργάζεται για ρωσικές εταιρείες, ευρισκόμενο σε φιλικές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Σαντάγεφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι περισσότεροι που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, τη Γεωργία, την Αρμενία, όπως επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και, ως εκ τούτου, να λαμβάνουν τον μισθό τους για να συντηρούνται.

Αν και ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στα αίτια αυτής της φυγής, πολλοί εργαζόμενοι στους ψηφιακούς τομείς έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρώτο κύμα μαζικής φυγής άρχισε τους πρώτους μήνες του πολέμου, ενώ το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, αφότου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την επιστράτευση χιλιάδων Ρώσων σε ηλικία στράτευσης.

Οι αποχωρήσεις αυτές, που προστίθενται στην έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Ρώσων, εγείρουν ανησυχίες για τη διαρροή εγκεφάλων που θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί προσωπικό με υψηλά προσόντα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκπαιδευτεί.

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις επίσης επιτείνουν τις δυσκολίες, προκαλώντας προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας ορισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, ο Σαντάγεφ πρότεινε να μην επιβληθούν «αυστηροί περιορισμοί» στην τηλεργασία για τους ψηφιακούς υπαλλήλους, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους «ωθήσει να αναζητήσουν εργασία σε ξένες εταιρείες».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία είναι «μία από τις πιο ευνοϊκές χώρες για να αναπτύξει κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών».

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανώς να αποφύγει την απότομη προσγείωση

Πάνος Κωνσταντόπουλος: Πετυχημένη χρονιά το 2022, ορόσημο το Kaizen Campus (pic)

Γραφείο Προϋπολογισμού: Κίνδυνος για την οικονομία η όξυνση της πολιτικής πόλωσης