Στην αύξηση της κρατικής εποπτείας της δραστηριότητας στο ίντερνετ προχώρησε σήμερα η Ρωσία, μπλοκάροντας τον ιστότοπο της παγκόσμιας υπηρεσίας προστασίας της ιδιωτικής ζωής, Tor.

Επίσης, μπλόκαρε μέρος του ευρύτερου δικτύου της, με τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, να την κατηγορεί ότι επιτρέπει την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο.

Φέτος η Ρωσία έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας σε σχέση με το περιεχόμενο που μοιράζονται στις πλατφόρμες τους.

Επίσης, έχει στοχοποιήσει τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και άλλα διαδικτυακά εργαλεία, σε μια εκστρατεία που οι επικριτές λένε ότι καταπνίγει την ελευθερία του διαδικτύου.

Η Roskomnadzor δήλωσε ότι ο ιστότοπος www.torproject.org είχε απαγορευτεί βάσει δικαστικής απόφασης.

«Οι λόγοι για αυτό ήταν η τοποθέτηση πληροφοριών σε αυτόν τον ιστότοπο, που επιτρέπουν τη λειτουργία εργαλείων που παρέχουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο», ανέφερε η Roskomnadzor σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε δε ότι «σήμερα, η πρόσβαση στην πηγή αυτή έχει περιοριστεί», ενώ η Tor, η οποία ιδρύθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες πληροφορικής, δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Το Reuters επαλήθευσε ότι ο ιστότοπος Tor δεν ήταν προσβάσιμος, ενώ υπήρχε περιορισμένη πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης και σε στοιχεία της υποδομής Tor.

Η GlobalCheck, μια ομάδα που παρακολουθεί την προσβασιμότητα των ιστότοπων στη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι ο αποκλεισμός είχε αρχίσει.

Σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο που δημοσιεύθηκε χθες, η Tor δήλωσε ότι ορισμένοι πάροχοι διαδικτύου είχαν αρχίσει να μπλοκάρουν την πρόσβαση από την 1η Δεκεμβρίου και προέτρεψε τους χρήστες της να παρακάμψουν τον αποκλεισμό, επισκεπτόμενοι τον ιστότοπό της, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί.

«Ο αποκλεισμός του Tor θα ήταν πρακτικά αδύνατος -πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα που θα βρει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τους τρόπους οργάνωσης της παράκαμψης του αποκλεισμού στη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαήλ Κλίμαρεφ, επικεφαλής της Internet Defence Society, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο στη Ρωσία.

Το δίκτυο ανωνυμίας Tor χρησιμοποιείται για την απόκρυψη των διευθύνσεων IP των υπολογιστών, προκειμένου να αποκρύπτεται η ταυτότητα ενός χρήστη του διαδικτύου. Το Tor λέει ότι έχει περισσότερους από 300.000 χρήστες στη Ρωσία, ή το 14% όλων των καθημερινών χρηστών, το δεύτερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντόν Γκορέλκιν, μέλος της επιτροπής πληροφοριών και επικοινωνιών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας, περιέγραψε αυτή την εβδομάδα το Tor ως κάλυψη για παράνομες δραστηριότητες και ως το «απόλυτο κακό».

Το Tor λέει ότι η αποστολή του είναι να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες δημιουργώντας και αναπτύσσοντας ελεύθερες και ανοικτού κώδικα τεχνολογίες ανωνυμίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Μorgan Stanley: Η Fed είναι μεγαλύτερη «απειλή» για τις μετοχές από την «Όμικρον»

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες

Πλακιωτάκης: Συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Σαουδική Αραβία