Οικονομία

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες

  • Στέλιος Κράλογλου


Πώς ξεμπλοκάρει η διαδικασία για να μη χαθεί το επίδομα θέρμανσης και το νέο εξοικονομώ. Πώς διευκολύνονται οι μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων

Λύση σε μια σειρά θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες στην έκδοση ΑΦΜ, είτε για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, «Εξοικονομώ», είτε για να  εκτελούν συναλλαγές φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων), δίνει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με αυτή

  • Προβλέπεται η δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
  • Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.
  • Σε αρκετές πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για καταβληθούν τα επιδόματα

Ευχάριστη εξέλιξη είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για απόκτησης ΑΦΜ. Δηλαδή οι πολυκατοικίες θα μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Σήμερα, πολλές πολυκατοικίες που δεν διαθέτουν ΑΦΜ διαχειριστή τρέχουν να δημιουργήσουν καρτέλα στην εφορία, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο για τους εξής λόγους: Πρώτον, απαιτείται πρακτικό γενικής συνέλευσης με αποδοχή όλων των ιδιοκτήτων (τα 1.000 χιλιοστά) κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο. Δεύτερον, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους €100 για όσους δεν έβγαλαν εγκαίρως το ΑΦΜ.

Με την απόφαση Πιτσιλή αποποιείται και η εκμίσθωση κοινοτήτων διαμερισμάτων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία) και η δήλωση του μισθώματος από τον διαχειριστή με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας.

Διαβάστε ακόμη:

MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις

Λας Βέγκας: Αυτό είναι το νέο resort αξίας 4,3 δισ. – Διαθέτει «βίλες» και «παλάτια» με $15.000 τη βραδιά (pics)

Lamda: Επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το νέο hub στο Ελληνικό (pics)