Bloomberg

Μorgan Stanley: Η Fed είναι μεγαλύτερη «απειλή» για τις μετοχές από την «Όμικρον»

  • newsroom


Kίνδυνο για την ανάκαμψη των αγορών αποτελεί η πιθανή αύξηση των επιτοκίων και η άρση των προγραμμάτων στήριξης - Οι επενδυτικές επιλογές, τα ομόλογα και η εικόνα που σχηματίζεται για το 2022 - Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

Μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές ενδέχεται να αποτελέσουν οι αποφάσεις της Fed για τους επενδυτές σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley

«Αν και δεν ανησυχούμε τόσο για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, αναμένουμε προβλήματα σε άλλα σημεία, ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις για περιορισμό του προγράμματος στήριξης της οικονομίας του διοικητή της Fed, Jerome Powell», ανέφερε η ομάδα αναλυτών του Michael Wilson.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Brian Nick της Nuveen, επενδυτικού τομέα της ΤΙΑΑ, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας $1,3 τρισ.: «κύριο πρόβλημα για την οικονομία αποτελεί η πιθανή σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού». Σύμφωνα με την εταιρεία, η απειλή του κορωνοϊού δε θα επηρεάσει και τόσο τις αγορές το 2022.

Το ίδιο αναμένουν και οι στρατηγικοί αναλυτές της JPΜorgan Chase & Co, οι οποίοι θεωρούν την τακτική των κεντρικών τραπεζών μεγαλύτερη απειλή από τον κορωνοϊό όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των μετοχών. Σημειωτέον, αν και η JPMorgan αναμένει πως το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί και το 2022, η Morgan Stanley αναμένει πτώση του δείκτη S&P 500

Ακόμα και οι συνήθως bullish αναλυτές της UBS Global Wealth Management ανέφεραν πως «αναμένεται περίοδος υψηλής μεταβλητότητας λόγω της της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και των αποφάσεων της Fed». 

Παρόμοιες ανησυχίες φαίνεται πως έχουν οι Amundi SA, Newton Investment Management και Western Asset Management οι οποίες μελετούν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών έτσι ώστε να υπολογίσουν πως αυτές θα ανταποκριθούν σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το επόμενο κεφάλαιο

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, με πολλές εταιρείες να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την Bank of America.

Σε πρόσφατη αναφορά τους, οι αναλυτές της τράπεζας υποστήριξαν την επένδυση σε εταιρικά ομόλογα και σε κλάδους με βιώσιμη και υψηλής ποιότητας ανάπτυξη, όπως μεταφορές, τεχνολογία και λιανικό εμπόριο. Παρ’ όλα αυτά, τόνισαν πως οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν σοφά, λόγω των κινδύνων της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η αύξηση των επιτοκίων

Μέχρι πρότινος, τα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών προς προάσπιση της οικονομίας υποστήριζαν τις ασθενέστερες εταιρείες. Μια επιμήκυνση του προγράμματος αυτού εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αναγκαίο λόγω της πανδημίας, μπορεί να προκαλέσει νέο ράλι. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όμως, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Παρά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο διοικητής της Fed Jerome Powell, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να λήξει συντομότερα από το αναμενόμενο λόγω του πληθωρισμού. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι εταιρείες θα δουν το περιθώριο κερδών τους να μειώνεται δραματικά.

Σοφές επενδύσεις

Η σοφή επιλογή δεν είναι αρκετή. Οι επενδυτές θα πρέπει να ανακαλύψουν τα σωστά ομόλογα, σύμφωνα με τη Gina Germano της Hayfin Capital Management. 

O πληθωρισμός και η πιθανή άρση του προγράμματος στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες θα κάνει την επένδυση σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις και εξασφαλισμένα ομόλογα χρέους, θελκτική.

Οι επενδυτές μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους μέσω της επιλογής ομολόγων που βγαίνουν κερδισμένα από το «roll-down» (αναμενόμενη μείωση του spread όταν πλησιάζει η ωρίμανση ενός ομολόγου), σύμφωνα με το στέλεχος της TwentyFour Asset Management, Pierre Beniguel. Οι καλύτερες αποδόσεις συνήθως βρίσκονται στα ομόλογα 3ετίας ή 5ετίας εάν έχουν αρκετό spread για να καλύψουν την αύξηση των επιτοκίων.

ΕΜΕΑ

Τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων σε ευρώ είχαν απόδοση 2,8% το 2021. Οι αναλυτές του Bloomberg Economics αναμένουν μειωμένες -αλλά με θετικό πρόσημο- αποδόσεις το 2022 κοντά στο 2%. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ Robert Holzmann, υπάρχει πιθανότητα απαγκίστρωσης οποιασδήποτε απόφασης αύξησης των επιτοκίων από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Ασία

Γκρουπ μετόχων της Kaisa Group απέστειλαν επίσημη πρόταση χάριτος στην Evergrande έτσι ώστε η παραπαίουσα εταιρεία να αποφύγει την αθέτηση πληρωμής ομολόγων αξίας $400 εκατ. 

Αρκετές εταιρείες ακινήτων στην Κίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με χρεοκοπία λόγω της έλλειψης ρευστότητας παρά τις πρόσφατες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Το ερώτημα των επενδυτών, όμως, για τις μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης, παραμένει.

Αμερική

Τα CDS (credit default swaps) επενδυτικού βαθμού «πήραν φωτιά» μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης. 

Η Newmont Corp, μία από τις μεγαλύτερες εξορυκτικές χρυσού του κόσμου, προχώρησε σε πώληση ομολόγων αξίας $1 δισ., για τη χρηματοδότηση προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων και βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Τα ομόλογα της Dell Technologies κατέγραψαν ράλι την περασμένη Δευτέρα, μετά από ανακοίνωση της εταιρείας για επαναγορά παλαιότερων ομολόγων και μελλοντική μείωση των εξόδων της.

 Διαβάστε ακόμη:

Ξεχάστε την Black Friday – Ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας των σούπερ εκπτώσεων

«Χρυσάφι» στα POS βρήκαν οι ελληνικές τράπεζες

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Δείτε πόσα χρήματα δικαιούστε με λίγα «κλικ» (vid)