Διάταγμα, με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, υπέγραψε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ηλικίας 39 ετών Σνόουντεν διέφυγε από τις ΗΠΑ και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργαζόταν με σύμβαση.

Οι αμερικανικές Αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Εκτός από τον Έντουαρντ Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε άλλα 71 άτομα. Επίσης, τρία άτομα έχασαν τη ρωσική υπηκοότητα.

Ο Έντουαρντ Σνοόυντεν ζει στη Ρωσία από το 2013. Στις ΗΠΑ κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών, καθώς φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατ. απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Ο Έντουαρντ Σνοόυντεν αντιμετωπίζει ποινή κάθειξης έως και 30 ετών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν κατάσκοπο και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοσή του. Το 2016 ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο «μιας δίκαιης δίκης», ζητώντας από τον τότε Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να του αποδωθεί χάρη.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» HSBC και BlackRock προς επενδυτές: Αποφύγετε τις ευρωπαϊκές μετοχές

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 5,9 δισ. ευρώ λόγω ακρίβειας και… ΕΝΦΙΑ

Wall Street: Παραμένει σε πτωτική τροχιά – Με το βλέμμα στη Fed οι επενδυτές (upd)