Οι κινεζικές εταιρείες παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου όπλων τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα του CNBC.

Βάσει των δεδομένων των ρωσικών τελωνείων, η Ρωσία εισάγει drones, κράνη, στρατιωτικό ρουχισμό και ραδιοφωνικό εξοπλισμό από την Κίνα, αποτελώντας «γραμμή ζωής» για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή του.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των κινεζικών προϊόντων για καθημερινή κατανάλωση, από αυτοκίνητα μέχρι συνθετικά υλικά και μηχανήματα κατασκευών αποτελούν έμμεση στήριξη στον πόλεμο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Πιστεύω πως οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά τις εμπορικές ροές και που αυτές καταλήγουν», τόνισε ο αναλυτής του think tank Center for Strategic and International Studies, Μαρκ Κάνσιαν. 

Όλα αυτά παρά τις επίμονες δηλώσεις του Πεκίνου πως το εμπόριο με τη Μόσχα «συνεχίζει την εύρυθμη ροή του χωρίς να επηρεάζει καμία τρίτη χώρα». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι επιβεβαίωσε τη συνέχεια του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, λίγο πριν τη συνάντηση κορυφής Σι – Πούτιν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα, παράλληλα, με πρόσφατη ανακοίνωση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, «η Κίνα έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικός πυλώνας της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας, παρέχοντας εξοπλισμό και τεχνολογία στη Μόσχα».

Το Κίεβο επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά, υποδεικνύοντας τα όλο και περισσότερα κινεζικά όπλα και μηχανήματα τα οποία ανακαλύπτει στο πεδίο της μάχης από τον Απρίλιο του 2023, τον ίδιο μήνα που ο Πούτιν και ο πρώην ΥΠΕΘΑ της Κίνας, Λι Σανγκφού, επανέλαβαν την «χωρίς όρια σινορωσική συνεργασία».

Αγαθά «διπλής χρήσης»

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε ρεκόρ υψηλό των $190 δισ. το 2022, αύξηση της τάξης του 30% από το 2021. Φέτος, το ρεκόρ αυτό αναμένεται να σπάσει εκ νέου, με το εμπόριο να έχει αγγίξει τα $134 δισ. μόλις τους επτά πρώτους μήνες του 2023. 

Η Κίνα, πια, αποτελεί το 45% – 50% των ρωσικών εισαγωγών, σε σχέση με το προπολεμικό 25%, σύμφωνα με το Institute for Emerging Economies της Τράπεζας της Φινλανδίας. 

Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα λεγόμενα «αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε καθημερινό επίπεδο, όπως τα drones και τα μικροτσίπ.

Το 2022 η Κίνα πούλησε ημιαγωγούς αξίας άνω των $500 εκατ. στη Ρωσία, σε σχέση με τα $200 εκατ. το 2021. Την ίδια στιγμή η Κίνα εξήγαγε drones αξίας άνω των $12 εκατομμυρίων στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι αυτόν του 2023. 

H ανάλυση του CNBC υποδεικνύει το εμπόριο αγαθών μεταξύ των ρωσικών και των κινεζικών εταιρειών ξεκάθαρα. Τα drones τα οποία παράγονται από την κινεζική πολυεθνική SZ DJI Technology εισάγονταν ανεξέλεγκτα στη Ρωσία μέσω της ίδιας της εταιρείας και των κινεζικών εξαγωγέων Autel Robotics και Iflight Technology, παρά σχετική ανακοίνωση της SZ DJI πως έχει αναστείλει όποιες πωλήσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2022.

Ο Κάνσιαν υπογράμμισε πως είναι, πια, ξεκάθαρο πως τα κινεζικά προϊόντα αποτελούν κύριο μέρος της ρωσικής εισβολής: «Η Ρωσία εκτοξεύει 10.000 με 20.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά. Όταν μιλάμε για τέτοιες ποσότητες προφανώς χρειάζονται υποστήριξη. Έχουν, επίσης, αρχίσει να ξεμένουν από πυραύλους cruise, οπότε πρέπει να βασιστούν στην Κίνα».

Παράλληλα, τα ντοκουμέντα υποδεικνύουν πως δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικά κράνη και γιλέκα εισάγονται κάθε μήνα, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι αριθμοί υποδεικνύουν οπορτουνισμό τόσο από τις ρωσικές και από τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να καταγράψουν υπερκέρδη μέσω της παροχής στρατιωτικού υλικού προς το Κρεμλίνο.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως οι κινεζικές εταιρείες πουλούν στη Ρωσία ό,τι δεν μπορούν να πουλήσουν στην Κίνα ή τη Δύση σε υψηλότερες τιμές», ανέφερε η αναλυτής του Mercator Institute for China Studies, Αντόνια Χμαΐντι, προσθέτοντας πως «τέτοια υλικά συνήθως πωλούνται από μικρότερες εταιρείες-μαρίδες αφού το δίχτυ των κυρώσεων δεν καταφέρνει να τις πιάσει».

Εμπορικές ροές

Εκτός από το στρατιωτικό υλικό, η Ρωσία έχει αυξήσει και τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών τα οποία άμεσα και έμμεσα επηρεάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τις Αραμιδικές ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λάστιχων ποδηλάτου μέχρι αλεξίσφαιρων γιλέκων. Η αξία του συνθετικού υλικού αυξήθηκε κατά 350% το 2022 σε σχέση με το 2021.

Παράλληλα, τα κινεζικά μηχανήματα κατασκευών έχουν παίξει έναν άγνωστο αλλά καίριο ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, αφού χρησιμοποιούνται για την ανέγερση αμυντικών τοποθεσιών στην Ουκρανία και στη Ρωσία.

Η εισαγωγή κινεζικών εκσκαφέων ήταν σχεδόν τριπλάσια τους πρώτους επτά μήνες του 2023, ενώ οι εισαγωγές βαρέων κινεζικών φορτηγών 11-πλασιάστηκαν σε αξία μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τον Ιούνιο, βίντεο του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ συμπεριλάμβανε τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα κινεζικής προέλευσης τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η συμμαχία του Πεκίνου με την Μόσχα, όμως, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Δυτικοί σύμμαχοί της έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται από εμπορικές συμφωνίες με την ασιατική υπερδύναμη και να προσπαθούν να μεταλλάξουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Από την πλευρά του, το κινεζικό πολιτμπιρό φαίνεται πως, ναι μεν θέλει να στείλει όπλα στη Ρωσία αλλά από την άλλη δε θέλει να ταράξει περαιτέρω τις ήδη ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες με τη Δύση και να μην παραβεί -τουλάχιστον φανερά- τις όποιες κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Fast fashion: Ποιος κολοσσός σχεδιάζει «πράσινο» ομόλογο για λόγους… βιωσιμότητας

Tι είναι το Iron Beam που επιστρατεύει το Ισραήλ – Η διαφορά με το Iron Dome (tweet)

Αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο – Πέφτουν οι τιμές έως κατά 6,5%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ