Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ξεχύθηκαν χιλιάδες Ρουμάνοι για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της νέας αριστερής κυβέρνησης να αποποινικοποιήσει μία σειρά από αδικήματα σχετιζόμενα με τη διαφθορά.
Μάλιστα, στην ρουμανική πρωτεύουσα δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Μεταξύ των αδικημάτων, που αποποινικοποιούνται είναι η κατάχρηση εξουσίας για ζημία έναντι του δημοσίου μικρότερη των 45.000 ευρώ.
«Πρόκειται για ένα έκτακτο διάταγμα, το οποίο θα επηρεάσει ολόκληρη την μάχη κατά της διαφθοράς. Αν το σχέδιο υιοθετηθεί τότε η μάχη κατά της διαφθοράς τίθεται εκτός», τονίζει η Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, επικεφαλής εισαγγελέας κατά της διαφθοράς.
Η Ρουμανία τοποθετείται στην κορυφή των πλέον διεφθαρμένων κρατών στην Ε.Ε.
Οι επικριτές του νομοθετήματος μιλούν για επιστροφή στην εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, παρέχοντας ασυλία σε χιλιάδες πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Μεταξύ των υπό διερεύνηση υποθέσεων είναι του Λίβιου Ντραγκνέα ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και προέδρου του κοινοβουλίου.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.