Σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η δίκη για την FTX, αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες ώρες ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση απάτης στο χρεοκοπημένο πλέον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Ο 31χρονος ιδρυτής του FTX αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο αν κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, κινδυνεύει ακόμη και με ισόβια.

Όπως επισημαίνει το BBC, στις ΗΠΑ οι κατηγορούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κατά τη διάρκεια της δίκης -και μάλιστα συχνά οι δικηγόροι τούς συμβουλεύουν να μην το κάνουν, ώστε να αποφεύγουν επιπλέον ερωτήσεις από τους εισαγγελείς.

Ακόμη, κάτι τέτοιο δίνει την ευκαιρία στους ενόρκους να σχηματίσουν τις δικές τους εντυπώσεις, που μπορεί να είναι αρνητικές. «Αν οι ένορκοι δεν τον πιστέψουν, η καταδίκη είναι εγγυημένη», είχε δηλώσει προ ημερών στο BBC ο Τζέικομπ Φρένκελ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που παρακολουθεί τη δίκη.

Παρόλα αυτά, πολλοί αναλυτές που παρακολουθούν τη δίκη περίμεναν ότι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ θα επέλεγε να καταθέσει, προκειμένου να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή και να προσπαθήσει να ανατρέψει όσα παρουσίασαν οι εισαγγελείς.

«Οι εισαγγελείς έχουν παρουσιάσει μια αρκετά ισχυρή υπόθεση», είπε στο BBC ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, Καρλ Τομπάιας. «Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά αρνητικό για εκείνον το να καταθέσει, δεδομένων των όσων έχουμε δει μέχρι στιγμής».

Όπως αναφέρει το BBC, οι εισαγγελείς έχουν στηρίξει τις κατηγορίες στις καταθέσεις τριών από τους πρώην στενότερους φίλους και συναδέλφους του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι. Ωστόσο, η ομάδα υπεράσπισης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριξε ότι ο ίδιος ακολουθούσε λογικές επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς οι εταιρείες του αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση των εταιρειών του πέρυσι, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ παραδέχτηκε σε συνεντεύξεις του ότι έκανε λάθη στη διαχείριση, δηλώνοντας ότι παρόλα αυτά δεν είχε πρόθεση να εξαπατήσει κανέναν. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος σε επτά κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε ακόμη

Χαρδούβελης: Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (pic)

Ακάθεκτο το φυσικό αέριο: Ακριβότερο κατά 30% από τη μέρα επίθεσης της Χαμάς

Blackstone: Ευθείες βολές για όσους κάνουν τηλεργασία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ