Αφού εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών Βλαντιμίρ Πούτιν παρέτεινε την εξουσία του του για μια ακόμη εξαετή θητεία. Ο 71χρονος πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB εξασφάλισε το 87,8% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση που στιγματίστηκε από τις κατηγορίες για μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, που έστρωσε το κόκκινο χαλί για μια εύκολη νίκη του νυν προέδρου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή, το 98% των εκλογικών τμημάτων έχει ενσωματωθεί. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο. Οι τριήμερες εκλογές σημαδεύτηκαν από τη ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία και τους βανδαλισμούς στα εκλογικά κέντρα.

Και αμέσως μετά την εκ νέου ανάληψη της εξουσίας, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Δύση ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα κατέληγε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά «κανείς δεν θέλει να συμβεί αυτό».

Η Ρωσία δεν θα σταματήσει να επιδιώκει τους στόχους της, διεμήνυσε ο Πούτιν αφού κατέκτησε μια νίκη-ρεκόρ στις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν προκαθορισμένο.

«Όσο κι αν κάποιος ήθελε να μας καταπνίξει, τη θέλησή μας, τη συνείδησή μας, κανείς στην ιστορία δεν τα κατάφερε ποτέ, δεν τα κατάφεραν τώρα και δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», δήλωσε στους υποστηρικτές του στη Μόσχα αργά την Κυριακή. Όλα τα μεγάλα «και σε ορισμένους τομείς μεγαλεπήβολα σχέδια» που έθεσε πριν από τις εκλογές «θα επιτευχθούν σίγουρα», είπε.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον».

Και σε κάθε περίπτωση, αν ο Πούτιν εξαντλήσει τη νέα  θητεία του, θα ξεπεράσει τη Μεγάλη Αικατερίνη ως ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης. Η πρώην αυτοκράτειρα βασίλευσε στη Ρωσία για 34 χρόνια και τέσσερις μήνες μεταξύ 1762 και 1796. Ο πρώην γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, υπηρέτησε για 30 χρόνια μεταξύ 1922 και 1952.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας».

Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για εκλογές που δεν ήταν ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες», η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό κατοχή της Μόσχας, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρεί» τον ένοικο του Κρεμλίνου.

Οι αρχές δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή σε κανέναν πραγματικό αντίπαλο της εξουσίας. Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι που επελέγησαν τηρούσαν τη γραμμή του Κρεμλίνου, για την Ουκρανία και για την καταστολή αποκορύφωμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο.

Ψήφισε Ναβάλνι

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, η χήρα του επικριτή υπ’ αριθμόν ένα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γιούλια Ναβάλναγια, κάλεσε τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν μαζικά στα εκλογικά κέντρα την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής, σε ένδειξη εναντίωσης στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Η ίδια ψήφισε, έπειτα από ώρες αναμονής μαζί με μεγάλο πλήθος στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

«Έγραψα (στο ψηφοδέλτιο) το όνομα ‘Ναβάλνι’, διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν, ήδη φυλακισμένος, να σκοτώνεται», είπε στον Τύπο αφού ψήφισε.

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι διαβεβαίωσε πως η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει «καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Σε κάποιες τοποθεσίες στη Μόσχα, όπως και στην Αγία Πετρούπολη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο σε άλλα εκλογικά τμήματα, η προσέλευση δεν έμοιαζε ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη μοσχοβίτικη συνοικία Μαρίνο, μπροστά στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό μερικές δεκάδες άνθρωποι.

«Μπόρεσα να συναντήσω μερικούς ανθρώπους, κι αισθάνθηκα πως έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν είμαι μόνη», είπε η Όλγα, 52 ετών, προτού πάει μαζί με τον γιο της στον τάφο του αντιπολιτευόμενου, που κηδεύτηκε στη συνοικία.

Στο νεκροταφείο πήγαν επίσης μερικές δεκάδες άνθρωποι, που απέθεσαν λουλούδια στο μνήμα, καθώς και ψηφοδέλτια στα οποία είχαν προσθέσει το όνομα του Ναβάλνι.

Συνολικά, οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όμως η ΜΚΟ OVD-Info, ειδικευμένη στην παρακολούθηση της καταστολής, έκανε λόγο για τουλάχιστον 85 συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία εξαιτίας διαμαρτυριών για τις εκλογές που είχαν διάφορες μορφές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι ενέργειες της αντιπολίτευσης δεν είχαν «καμιά επίπτωση» στη διαδικασία, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο απρόσκλητος επισκέπτης της ψηφοφορίας.

Η εβδομάδα των εκλογών σημαδεύτηκε από φονικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες χερσαίας εισβολής στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, ενέργειες αντιποίνων στους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που εξαπολύει καθημερινά η Ρωσία στον γείτονά της για πάνω από δυο χρόνια.

Χθες το πρωί, έφηβη 16 ετών έχασε τη ζωή της σε βομβαρδισμό στην Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, πόλη που γίνεται συχνά στόχος των Ουκρανών. Μετά το μεσημέρι, άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν στην ομώνυμη περιφέρεια.

Ποιος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Είναι πρόεδρος από το 2012 για συνεχείς θητείες, μια διαδρομή που ξεκίνησε ως πρωθυπουργός της χώρας από το 1999-2000, ακολουθούμενη από τη θέση του προέδρου μεταξύ 2000-2008, και πάλι ως πρωθυπουργός από το 2008-2012. Πριν γίνει ο κορυφαίος ηγέτης, ο Πούτιν εργάστηκε ως αξιωματικός της KGB για τις εξωτερικές μυστικές υπηρεσίες για 16 χρόνια, προτού παραιτηθεί το 1991 για μια καριέρα στην πολιτική.

 

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μεταπήδησε στην πολιτική, υπηρετώντας σε διάφορους διοικητικούς ρόλους στην Αγία Πετρούπολη. Η σχέση του με τον Ανατόλι Σόμπτσακ, τον τότε δήμαρχο της πόλης, έθεσε τα θεμέλια για την ταχεία άνοδό του.

Η ζωή του Πούτιν πριν από την πολιτική

Γεννημένος στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Πούτιν είχε ταπεινό ξεκίνημα. Η μητέρα του ήταν εργάτρια εργοστασίου και ο πατέρας του ήταν κληρωτός στο σοβιετικό ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης το 1975 και εντάχθηκε στην KGB. Το 1984, ο Πούτιν στάλθηκε στη Μόσχα για περαιτέρω εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Κόκκινης Σημαίας Γιούρι Αντρόποφ και υπηρέτησε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, χρησιμοποιώντας μια ταυτότητα κάλυψης ως μεταφραστής.

Το 1989, φέρεται να έσωσε τα αρχεία του Σοβιετικού Πολιτιστικού Κέντρου και της βίλας της KGB στη Δρέσδη για τις επίσημες αρχές της σύντομα ενωμένης Γερμανίας, προκειμένου να αποτρέψει διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων της KGB και της Stasi, να τα αποκτήσουν και να τα καταστρέψουν. Εξήγησε ότι πολλά έγγραφα έμειναν στη Γερμανία, αλλά πολλά έγγραφα από τη βίλα της KGB στάλθηκαν στη Μόσχα.

Μετά το πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991, ο Πούτιν παραιτήθηκε από την KGB, καθώς δεν ήθελε να συμμετέχει στις μυστικές υπηρεσίες της νέας κυβέρνησης, και ξεκίνησε καριέρα στην πολιτική.

Εισοδος στην πολιτική

Το 1994 διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και τον Μάιο του 1995 οργάνωσε το παράρτημα της Αγίας Πετρούπολης του φιλοκυβερνητικού πολιτικού κόμματος “Η πατρίδα μας – Ρωσία” και μέχρι τον Ιούνιο του 1997 ήταν επικεφαλής του παραρτήματος.

Η πολιτική πορεία του Πούτιν άλλαξε αποφασιστικά το 1999, όταν ο τότε πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν τον διόρισε πρωθυπουργό. Μέσα σε ένα χρόνο, ο Γέλτσιν παραιτήθηκε και ο Πούτιν ανέλαβε την προεδρία. Το στυλ ηγεσίας του, που χαρακτηρίζεται από διεκδικητικότητα και πραγματισμό, είχε ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και την εδραίωση της εξουσίας στη Ρωσία μετά από χρόνια αναταραχής.

Κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε για οκτώ συνεχή έτη. Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα του πενταπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελούν την πλειονότητα των ρωσικών εξαγωγών, της ανάκαμψης από τη μετακομμουνιστική ύφεση και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, της αύξησης των ξένων επενδύσεων και της συνετής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι πολιτικές του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και της καταστολής των πολιτικών διαφωνιών, έχουν προκαλέσει συνεχείς επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Οι προεδρικές θητείες

Τον Μάρτιο του 2004, ο Πούτιν εξελέγη στην προεδρία για δεύτερη θητεία. Στη συνέχεια, στις εκλογές του 2007, το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του Πούτιν κέρδισε το 64,24% των λαϊκών ψήφων. Αλλά απαγορευμένο από το Σύνταγμα να έχει τρίτη συνεχόμενη θητεία, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξελέγη ως διάδοχος του Πούτιν σε μια επιχείρηση εναλλαγής εξουσίας. Ο Πούτιν διορίστηκε πρωθυπουργός της Ρωσίας, διατηρώντας την πολιτική του κυριαρχία.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε στο κόμμα να προτείνει τον Πούτιν ως υποψήφιο πρόεδρο. Παρά τις κατηγορίες για νοθεία ψήφων, ο Πούτιν κέρδισε τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2012. Η τέταρτη προεδρική του θητεία ξεκίνησε το 2018, με τον Πούτιν να κερδίζει πάνω από το 76% των ψήφων, ενώ το 2020 πρότεινε σημαντικές συνταγματικές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να επεκτείνουν την πολιτική του εξουσία και μετά την προεδρία του.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα, όπως ο δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας, η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία. Όμως, η καμπή της διακυβέρνησης Πούτιν ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία για τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Μετά την εισβολή, η Ρωσία και ολιγάρχες της τέθηκαν υπό ανελέητες αυστηρές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες και ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη.

Διαβάστε ακόμη 

Γιώργος Μαθιός (ESA Security Solutions): Η ασφάλεια στην εποχή του Α.Ι. (pics)

ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ: Το νέο σφυρί και η αίτηση πτώχευσης

Πώς θα γίνει η διασύνδεση της εφορίας με το ΓΕΜΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ