Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό στο 13,45 έναντι του δολαρίου

  • newsroom


Η τουρκική λίρα έφτασε σήμερα στο ρεκόρ των 13,4515 ανά δολάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, ενώ το μεσημέρι η ισοτιμία της με το ευρώ ήταν στο 15,06 - Φημολογείται ότι άλλος ένας ανώτατος αξιωματούχος αποχώρησε από τη θέση του στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου βυθίζεται σήμερα Τρίτη η τουρκική λίρα υποχωρώντας κατά 5% και με τον Ερντογάν να εμμένει στις δηλώσεις του για μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πέμπτος χειρότερος μήνα στην ιστορία του νομίσματος. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της εκ του οποίου το 29% τον Νοέμβριο.

Η τουρκική λίρα έφτασε σήμερα στο ρεκόρ των 13,4515 ανά δολάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, ενώ το μεσημέρι η ισοτιμία της με το ευρώ ήταν στο 15,06 ανά ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters η αντιπολίτευση έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ οι ανησυχίες για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δέχθηκαν νέο πλήγμα σήμερα, καθώς φημολογείται ότι άλλος ένας ανώτατος αξιωματούχος αποχώρησε από τη θέση του.
Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας που επικαλείται το Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος αγορών της τράπεζας, Doruk Kucuksarac, φέρεται να παραιτήθηκε από τη θέση του και να αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του Hakan Er. Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Kucuksarac δεν απάντησε στο αίτημά του για σχόλιο.

Επιπλέον τραπεζίτης που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι η νέα αποχώρηση στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας είναι μια περαιτέρω απόδειξη «διάβρωσης και καταστροφής» του ιδρύματος μετά τη φετινή μαζική αναμόρφωση της ηγεσίας του και της χρόνιας πολιτικής επιρροής σε αυτό.

Ο Ερντογάν επρόκειτο να συζητήσει τη νέα του οικονομική στρατηγική σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό TRT μέσα σήμερα Τρίτη.

Το πρακτορείο επικαλείται έκθεση της Moody’s σύμφωνα με την οποία «Οι νομισματικές αποφάσεις πιθανόταταθα παραμείνουν υπό πολιτική επιρροή και δεν μπορέσουν να μειώσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση του Ερντογάν ήταν χθες Δευτέρα όταν φέρεται να ζήτησε και πάλι τη μείωση των επιτοκίων προσθέτοντας ότι δεν θα υπερασπιστεί ποτέ την αύξησή τους ούτε θα συμβιβαστεί στο θέμα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η υποτίμηση και ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός θα εκτροχιάσουν το σχέδιο του Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Αναζητούνται από τσιπάκια και γυαλί μέχρι… τενεκεδάκια (pics)

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Ελλάκτωρ: Σε τροχιά ανάκαμψης η εταιρεία, ανεβάζει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 2 δισ. ευρώ