Μια εβδομάδα… περισυλλογής θα έχουν στη διάθεση τους οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν ή καλύτερα ποιον θα επιλέξουν για διάδοχο του Κέβιν Μακάρθι αφότου ο λόφος του Καπιτωλίου βυθίστηκε στο χάος μετά την χθεσινοβραδινή άνευ προηγουμένου καθαίρεση του από την ανταρσία που οργάνωσε μια… χούφτα μελών της δεξιάς πτέρυγας.

Βέβαια η παύση των εργασιών του Κογκρέσου απλά θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του Σώματος να επικεντρωθούν στις έντονες διαβουλεύσεις και τα… παζάρια που φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Αν και το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς κανόνες ούτε προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο, κάτι που συντηρεί την εικόνα χάους που έχει δημιουργηθεί.

Όπως σχολίασε ειρωνικά πολιτικός αναλυτής, οι βουλευτές βρίσκονται μπροστά σε ένα… μπουφέ πιθανών σχεδίων, όπου κάποια μοιάζουν τρελά, κάποια απλή σεναριολογία, χωρίς να ξέρουν ούτε τι μπορούν ή τι θα πρέπει να επιλέξουν.

Υποτίθεται ότι, τουλάχιστον για την περίπτωση των Ρεπουμπλικάνων, το τοπίο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και έχει οριστεί η εσωκομματική, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τους, με βασικό θέμα τη διαδοχή Μακάρθι και τη συζήτηση να είναι βέβαιο να εξελίσσεται σε… καυγά ανάμεσα στις φράξιες για τα δραματικά χθεσινά γεγονότα. Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, η ολομέλεια θα συνεδριάσει για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Βουλής. Αν και τα πράγματα δεν θα κυλήσουν έτσι απλά.

Οι πρώτοι υποψήφιοι

Σε πρώτη φάση, ήδη τις τελευταίες ώρες, έχουν εμφανιστεί οι πρώτοι υποψήφιοι.

O Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. «Τώρα είναι ο χρόνος για την ομάδα των Ρεπουμπλικάνων να συσπειρωθεί προκειμένου να κρατήσει τις υποσχέσεις του προς τους Αμερικανούς. Ανεξαρτήτως του τι θα πράξουμε, είναι σημαντικό να του κάνουμε μαζί, σαν ομάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς όλους τους συναδέλφους του στο κόμμα.

Ο Τζιμ Τζόρνταν

Πάντως, παρά την μνεία που έκανε στην κομματική ενότητα ο Τζόρνταν θεωρείται αρκετά συντηρητικός ως παλιός σύμμαχος του Τραμπ για τους μετριοπαθείς και έπαιξε βέβαια σημαντικό ρόλο, από το πόστο που κατείχε, στις έρευνες και τη διαδικασία απόπειρα καθαίρεσης του Τζο Μπάιντεν.

Ένα έτερο όνομα που παίζει πολύ… δυνατά είναι αυτό του Στιβ Σκάλις που ουσιαστικά είναι ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής και άρα από τους πλέον έμπειρους για τη θέση. O 57χρονος Σκάλις προχώρησε επίσης σε επίσημη υποβολή υποψηφιότητας, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι συγκεντρώνει ήδη τους περισσότερους υποστηρικτές.  Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει μετά τη δολοφονική απόπειρα που είχε γίνει εναντίον του, το 2017, αλλά και τη διάγνωση του με πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να αποτελέσουν αγκάθι για την υποψηφιότητα του. Μαζί βέβαια με τη δεδομένη αντίδραση της δεξιάς πτέρυγας που ήδη τον συγκρίνει με τον Μακάρθι.

Πάντως, με τον Σκάλις να επιχειρεί να αναλάβει την προεδρία, πιθανότατα θα μείνει εκτός κούρσας ο τρίτος στην ιεραρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας Τομ Έμερ, από την Μινεσότα, που για την ώρα παραμένει στη λίστα των πιθανών δελφίνων.

Υπάρχουν, ωστόσο και τα… αουτσάιντερ. Τουλάχιστον δύο βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας έχουν ήδη δηλώσει πως θα ήθελαν στην προεδρία του Σώματος, τον Ντόναλντ Τραμπ! Μάλιστα, ο Τρόυ Νελς, βουλευτής του Τέξας δήλωσε πως σχεδιάζει να καταθέσει επίσημα σχετική πρόταση.

O Στιβ Σκάλις

Ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι Αμερικανός πολίτης και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι μέλος του Σώματος, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά ο Τραμπ πληρεί τις προϋποθέσεις. Και παρά το γεγονός ότι σίγουρα δεν συγκεντρώνει τις ψήφους για να κερδίσει, το όλο θέμα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αρκετό… σούσουρο τις επόμενες ημέρες, ειδικά στα social media, για να κρατήσει το ενδιαφέρον των media και των οπαδών του ζωντανό. Άλλωστε, ο ίδιος εξακολουθεί να εστιάζει στο «βραβείο» της προεδρικής κούρσας του 2024 και σαφώς δεν χάνει την ευκαιρία για να… ανακατευτεί στα πολιτικά δρώμενα της Ουάσιγκτον.

Το δυσκολότερο κομμάτι

Με τη διαμόρφωση της επίσημης λίστας των υποψηφίων για την προεδρία, στην οποία θα προστεθεί για τυπικούς λόγους και μια πρόταση από την πλευρά των Δημοκρατικών, πιθανότατα ο επικεφαλής της ομάδας Χακίμ Τζέφρις, θα ξεκινήσει και το δυσκολότερο τμήμα της όλης διαδικασίας που ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει.

Τον περασμένο Ιανουάριο όταν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «φρέσκο» ακόμη από τη νίκη του ξεκίνησε την ίδια διαδικασία, ο Κέβιν Μακάρθι χρειάστηκε να περάσει έναν πρωτοφανή μαραθώνιο συνολικά 15 γύρων ψηφοφορίας για να εκλεγεί. Και το πέτυχε κάνοντας σαφείς παραχωρήσεις στη δεξιά πτέρυγα, τις οποίες οι Τραμπικοί δεν θεωρούν ότι τήρησε με αποτέλεσμα να τον εκδιώξουν όταν βρήκαν την ευκαιρία.

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από απίθανο τα πράγματα να είναι πιο εύκολα τώρα, που η υπερσυντηρητική πτέρυγα έχει αναθαρρήσει από τη νίκη που πέτυχε και το κόμμα βρίσκεται ουσιαστικά σε φάση προετοιμασίας για την κρίσιμη, διπλή κάλπη του Νοεμβρίου του 2024.

Αναλόγως, οι μετριοπαθείς και οι υποστηρικτές του Μακάρθι είναι εξοργισμένοι από την καθαίρεση του. Όμως, με τους Ρεπουμπλικανούς να διαθέτουν μια μικρή πλειοψηφία 221 εδρών (η πλειοψηφία στο Σώμα ορίζεται στις 218 έδρες) η κοινοβουλευτική τους ομάδα πρέπει να παραμείνει συσπειρωμένη, αν θέλει να εκλέξει πρόεδρο. Οπότε το πώς θα το πετύχει ή καλύτερα ποιος υποψήφιος θα καταφέρει να το πετύχει με το ρήγμα που έχει προκληθεί, είναι η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου!

Δηλητηριώδης ατμόσφαιρα…

Ο Τζο Μπάιντεν σε έκτακτο διάγγελμα του λίγο νωρίτερα αναφέρθηκε στο κενό που έχει δημιουργηθεί και ζήτησε περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα για να αντιμετωπιστεί η «δηλητηριώδης ατμόσφαιρα» που έχει κατακλύσει την Ουάσιγκτον. Αν και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να διευκολύνουν τους Ρεπουμπλικάνους στην όλη διαδικασία, όπως φάνηκε από χθες, αφήνοντας τους να… φαγωθούν μεταξύ τους!

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων ξυπνούν μνήμες από το κραχ του 1987  

Αεροπορικές εταιρείες: Πώς τα χάπια αδυνατίσματος γίνονται οι νέοι «σύμμαχοί» τους

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θα παραδοθεί τέλος του 2024 – Υπογράφτηκε παρουσία Μητσοτάκη η ΣΔΙΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ