Tο τηλέφωνό του Grzegorz, ενός Πολωνού οδηγού ταξί δεν σταματά να χτυπάει. Ωστόσο, αυτό που θέλουν όσοι τον καλούν, δεν είναι οι υπηρεσίες του ως οδηγό ταξί.

Ο Grzegorz εγκατέλειψε την οδήγηση για μια πολύ πιο επικερδή δουλειά, καθώς η Πολωνία παλεύει με την ενεργειακή έλλειψη: την παράνομη εξόρυξη. Γύρω από το σπίτι του στην πόλη Walbrzych της Κάτω Σιλεσίας, ο άνθρακας βρίσκεται μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια σε χωράφια, χώρους αναψυχής, ακόμη και σε κήπους. Μια ομάδα τεσσάρων ατόμων μπορεί να ξεθάψει έναν τόνο σε μια ώρα και να βγάλει 1.000 ζλότυ (220 δολάρια) ο καθένας για μισή ημέρα εργασίας, περίπου το 60% όσων κερδίζει ένας μέσος άνθρωπος σε μια εβδομάδα.

“Η γυναίκα μου είναι εναντίον και ανησυχεί για μένα, αλλά ως οδηγός ταξί δεν θα μπορούσα να βγάλω τόσα χρήματα”, δήλωσε ο Grzegorz στο Bloomberg καθώς σήκωνε έναν κουβά με τον “μαύρο χρυσό” από μια τετράγωνη τρύπα στην άκρη μιας κατοικημένης περιοχής, ενώ δύο ακόμη άτομα εργάζονταν μαζί του.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πιο “βρώμικα” καύσιμα γνωρίζουν αναβίωση, καθώς η Ρωσία παρακρατεί τις προμήθειες φυσικού αερίου που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στην Πολωνία, επειδή ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός νοικοκυριών εξακολουθεί να εξαρτάται από τον άνθρακα για θέρμανση και υπάρχει έλλειψη που η κυβέρνηση πασχίζει να αντιμετωπίσει.

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αναδιαμορφώσει την αγορά ενέργειας, με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία να διακόπτουν τις εισαγωγές άνθρακα στην Πολωνία, όπου χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του 37% των σπιτιών. Η Πολωνία αντιπροσωπεύει το 77% όλων των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν άνθρακα για θέρμανση στο μπλοκ των 27 μελών.

Οι λεγόμενοι “λάκκοι των φτωχών” έχουν ξεφυτρώσει σε δάση, χωράφια και θαμνώδεις εκτάσεις. Στα περίχωρα της πόλης, ένα σύμπλεγμα μικρών ιδιωτικών κήπων είναι επίσης διάσπαρτο με αυτούς. Ένας κάτοικος είπε ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τα χρήματα και άλλοι το κάρβουνο. Η πόλη, εν τω μεταξύ, στέλνει περιπολίες για να ελέγξει τα μέρη που γνωρίζουν ότι είναι δημοφιλή στους ανθρακωρύχους.

“Υπάρχουν περισσότερες τοποθεσίες που παρακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια για σποραδικές περιπτώσεις παράνομης εξόρυξης”, δήλωσε ο Mateusz Majchrzyk, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών στο Walbrzych. “Παρατηρήσαμε μια αυξημένη δραστηριότητα γύρω από τα ορυχεία, και επίσης ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για την άμμο που χρησιμοποιούμε για να γεμίσουμε τις τρύπες”.

Ο Grzegorz δήλωσε ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να βγάλει καλά χρήματα, αλλά συμβάλλει επίσης στην επίλυση της σοβαρότερης ενεργειακής κρίσης της Πολωνίας εδώ και δεκαετίες.

Η ομάδα του εποπτευόταν από τον Bartosz, ο οποίος είχε τριετή εμπειρία εργασίας ως ανθρακωρύχος. Το σημείο στο οποίο εργάζονται είχε βάθος περίπου 3 μέτρα, ενώ δύο άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για το σκάψιμο είχαν πρόσβαση στην τρύπα χρησιμοποιώντας μια χειροποίητη ξύλινη σκάλα. Ο Grzegorz γέμιζε τα σακιά με τον άνθρακα που θα μεταφέρονταν σε ένα αυτοκίνητο κρυμμένο πίσω από τα δέντρα.

“Θα σκάβουμε εδώ όσο θα μπορούμε να εξάγουμε άνθρακα”, δήλωσε ο Grzegorz. “Και μετά θα σκάψουμε μια νέα τρύπα”.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης για το σχέδιο «Σπίτι μου»: Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές

Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες

Κρυοθεραπεία: Τι συμβαίνει στο σώμα μας στους -87° Κελσίου