Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή ως ένα από τα ακριβά μέρη για να ζεις, σε σύγκριση με άλλες μεγαλουπόλεις, συνεπώς τα έξοδα για στέγαση και φαγητό ποικίλλουν από μέρος σε μέρος.

Το πως ωστόσο συγκρίνονται τα καθημερινά έξοδα, σε μέρη όπως η Αθήνα, η Βηρυτός, ο Λίβανος αποκαλύπτει το παρακάτω διάγραμμα του hypntic.data όπου συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη σε 578 διαφορετικές πόλεις, χρησιμοποιώντας τη Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς για σύγκριση.

Όπως φαίνεται, αν και η Νέα Υόρκη αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το Numbeo -τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με δεδομένα που συνεισφέρουν οι χρήστες για πόλεις και χώρες- υπάρχει ένας αριθμός πόλεων που είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβές.

Εάν για παράδειγμα μια πόλη έχει δείκτη κόστους ζωής 121, αυτό σημαίνει ότι τα καθημερινά έξοδα σε αυτήν είναι κατά 21% υψηλότερα από τα αντίστοιχα έξοδα στη Νέα Υόρκη, κατά μέσο όρο.

Δείτε αναλυτικά τις 10 πόλεις που έχουν υψηλότερο κόστος ζωής

Η πρωτεύουσα των Βερμούδων Χάμιλτον κατατάσσεται πρώτη στη λίστα, με κόστος ζωής που είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από αυτό της Νέας Υόρκης.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα από τη Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή – σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων, τα παντοπωλεία είναι 58% πιο ακριβά από τα παντοπωλεία στη Νέα Υόρκη και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες.

Τι ισχύει για την Αθήνα

Αναφορικά με τον δείκτη κόστους ζωής στην Αθήνα, διαμορφώνεται στο 58,97, τοποθετώντας την στην 304η θέση της λίστας, με την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθούν στην 306η και 307η θέση αντίστοιχα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται στην 314η θέση, με δείκτη 57,08.

Οι ελληνικές πόλεις φιγουράρουν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη: Στη θέση 447 βρίσκεται η Αθήνα με δείκτη αγοραστικής δύναμης μόλις 40,03, ενώ η Θεσσαλονίκη στη θέση 461 με 37,91, ακολουθούμενη από την Πάτρα στη θέση 463 με 37,37. Το Ηράκλειο εμφανίζεται 472ο σε αγοραστική δύναμη από τις 578 πόλεις της λίστας, με 36,04.

Διαβάστε ακόμη:

Ιταλικά ομόλογα: Τι συστήνουν UBS και Citi την επόμενη μέρα των εκλογών – Τι αναφέρουν GS και Capital Economics

Ανάλυση: Γιατί η Ιταλία ψήφισε Μελόνι – Τι λένε στο newmoney ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)