Η οικονομολόγος Σιλβίνα Μπατάκις, πρώην υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μέλος του περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος, διορίστηκε την Κυριακή νέα υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, μετά την απροσδόκητη παραίτηση του Μαρτίν Γκουσμάν.

Ο Αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε την ελληνικής καταγωγής Μπατάκις «φημισμένη οικονομολόγο», την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνουν έμφαση στις απόψεις της για την οικονομία χρησιμοποιώντας επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «ετερόδοξη» (Reuters) και «αριστερή» (Bloomberg).

Ποια είναι η «La Griega»

Η Μπατάκις γεννήθηκε στο Ρίο Γκράντε, στη Γη του Πυρός, σπούδασε οικονομικά Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα από το οποίο αποφοίτησε το 1993. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα δημόσια οικονομικά και στην περιβαλλοντική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του York.

Στη χώρα της είναι γνωστή ως «η Ελληνίδα» (La Griega), είναι οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς και έχει έναν γιο. Έζησε σε πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων οι Río Gallegos, Rafaela, Taco Pozo (Chaco) και της La Plata, μιας πόλης που θεωρεί πατρίδα της.

Ως υπουργός Οικονομίας στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (2011 – 2015), η Μπατάκς προχώρησε σε μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από από τη φορολογία, αλλά επικρίθηκε έντονα από την τότε πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Το 2015, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ο Ντανιέλ Σιόλι, πρώην κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες είχε όρισει την Μπατάκις ως την «εκλεκτή» του για το υπουργό Οικονομίας. Ο Σιόλι όμως, έχασε τις εκλογές από τον τον Μαουρίσιο Μάκρι στον δεύτερο γύρο.

Το 2019, η Μπατάκις διορίστηκε Γραμματέας Επαρχιών στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Πρόεδρο Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ και τον υπουργό Εσωτερικών Εντουάρντο ντε Πέδρο. Από τη θέση αυτή, η Μπατάκις ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για μια νέα δημοσιονομική συναίνεση προκειμένου να παραχωρηθεί στις 23 επαρχίες της Αργεντινής περαιτέρω οικονομική αυτονομία και σταθερότητα για το φορολογικό σύστημα της Αργεντινής.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Μπατάκις, μία οικονομολόγος ήπιων τόνων και επιλογή-έκπληξη για πολλούς, κληρονομεί ένα πολύ δύσκολο έργο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα της Αργεντινής ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες έδωσε τέλος στην αγωνία την αβεβαιότητα που πυροδότησε η παραίτηση του Μάρτιν Γκούζμαν έπειτα από δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μιγκέλ Πέσσε επιβεβαίωσε στο Bloomberg News ότι θα παραμείνει στη θέση  του.

Η αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία ασκεί δημόσια κριτική στον πρόεδρο και την οικονομική του ομάδα, μίλησε μαζί του τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Ο διορισμός της Μπατάκις φαίνεται να σηματοδοτεί ότι η ισορροπία δυνάμεων κλίνει προς την πλευρά των Κιρχνεριστών», έγραψε ο Ντιέγκο Περέιρα, οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co., σε ένα σημείωμά του προς τους πελάτες την Κυριακή. «Περιμένουμε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και ενδεχομένως μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος του ΔΝΤ».

Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για την οικονομική ατζέντα του Μπατάκις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί σε έναν διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό που τερμάτισε τη θητεία του Γκουσμάν. Οι αναλυτές τόνισαν την έλλειψη εμπειρίας στη διαμόρφωση μεγάλων οικονομικών πολιτικών ή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Η Μπατάκις θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει μια στροφή προς ακροαριστερές οικονομικές πολιτικές, δεδομένου του ιστορικού της. «Είναι μια νίκη για την Κριστίνα», λέει η Καμίλα Περοτσένα, πολιτική αναλύτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Torcuato di Tella στο Μπουένος Άιρες.

«Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι τρομερός ο αντίκτυπος». Η επιρρεπής σε οικονομικής κρίσεις Αργεντινή μάχεται επί του παρόντος με τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 60%, με σχεδόν το 40% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας και με την οικονομία να προβλέπεται να εισέλθει φέτος σε φάση ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα έχει ελάχιστα αποθέματα συναλλάγματος και αγωνίζεται να συγκεντρώσει χρήματα εν μέσω χαμηλής αξιοπιστίας της οικονομίας και υψηλών τιμών στις εισαγωγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα:

Ξανά στο σφυρί η βίλα του Γιώργου Γλου στην Καστέλα – Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το εσωτερικό της

Η Novartis, η ταραχή στα κανάλια, η Grivalia στους Πεταλιούς και η περιπέτεια του Ευθυμιάδη

Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group): Επιμονή στις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις των καιρών (pic)