Διεθνή

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν έπειτα από έξι μήνες έντασης

  • newsroom


Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών - Ιστορική συνάντηση σε μία ειδυλλιακή έπαυλη του 18ου αιώνα, στη Βίλα Λα Γκρανζ

Σήμερα στη Γενεύη, ολοκληρώνεται η οκταήμερη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όμως, μένει να φέρει εις πέρας το δυσκολότερο σκέλος του ταξιδιού αυτού: το πρώτο τετ-α-τετ του με το Ρώσο ομόλογό του. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μία ειδυλλιακή έπαυλη του 18ου αιώνα, στη Βίλα Λα Γκρανζ.

Βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων, με θέα τη λίμνη της Γενεύης. Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στη 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη του εμβληματικού αυτού σπιτιού.

Εκεί υπάρχουν σπάνια ιστορικά, δερματόδετα βιβλία. Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος. Και οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να δουν τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν. Σε αντίθεση με τις διάφορες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολύ, ακόμα και πέντε ώρες. Θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και διερμηνείς. Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Εξάλλου, οι δύο άνδρες έχουν να συζητήσουν πολλά.

Αν μη τί άλλο ξεκινούν από μία κοινή αφετηρία: οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο πιο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ένδεικτικό των τεταμένων σχέσεων, είναι το γεγονός ότι παρά τις παρασκηνιακές διεργασίες των δύο ομάδων, δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αποζημιώσεις ενοικίων: Τα «ψιλά» γράμματα της εγκυκλίου για τις υπεκμισθώσεις

Ο Γκάντι… Βακάκης και η «αντίσταση» στους εφοπλιστές

Instashop: Το deal των 360 εκατ. ευρώ στο Μέγαρο Μαξίμου