Αντιμέτωπες με εβδομάδες μεταβλητότητας βρίσκονται οι αγορές λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά η συμβουλή των αναλυτών είναι ξεκάθαρη: «μη λάβετε βιαστικές αποφάσεις». 

Οι ειδικοί έχουν υπογραμμίσει πως θα πάρει αρκετές εβδομάδες μέχρι να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη, συμπεριλαμβανόμενων της μεταδοτικότητας, της αντίστασής της σε αντισώματα και της σοβαρότητας της νόσησης που προκαλεί.

Εν τω μεταξύ, αρκετές είναι οι χώρες που έχουν επιβάλλει νέα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα. Αν και οι αγορές πρόκειται να παραμείνουν μεταβλητές μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν υπολογίζουν -μέχρι τώρα- λόγους μακροπρόθεσμης υποχώρησης των δεικτών.

ΒlackRock Investment

Σύμφωνα με τον Jean Boivin, επικεφαλής του BlackRock Investment Institute «παραμένουμε σταθεροί στις τοποθετήσεις μας, αλλά η πιθανότητα μιας μεταδοτικής νέας μετάλλαξης μπορεί να πλήξει τις αγορές. Ανησυχούμε όσον αφορά την επίδραση της Όμικρον, και αναμένουμε νέα περιοριστικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να επενδύουμε σε μετοχές, αλλά η στάση μας ενδέχεται να αλλάξει εάν τα εμβόλια αποδειχθούν ανίσχυρα ενώπιον της νέας μετάλλαξης. Εάν τα φαρμακευτικά μας “όπλα” αποδειχθούν αρκετά, αναμένουμε απλά μια καθυστέρηση της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας».

UBS

Για τον Mark Haefele, CIO του τομέα global wealth management της UBS, «η Όμικρον δε θα αλλάξει την προσέγγισή μας. Η παγκόσμια οικονομία ήδη αντιμετωπίζει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά η ανάπτυξη θα είναι σημαντική. Επισημαίνουμε πως οποιαδήποτε ριζική αλλαγή σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική είναι λανθασμένη, αφού το πρόσφατο sell-off της αγοράς ενδέχεται να ήταν υπερβολικό λόγω της μειωμένης ρευστότητας κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Ημέρας των Ευχαριστιών. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη τις επόμενες ημέρες, τη στιγμή που οι συστημικοί επενδυτές αναπροσδιορίζουν τις τοποθετήσεις τους. Η μεταβλητότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι το ανήκουστο, αφού ακολουθεί ένα δυναμικό ράλι, αλλά αποτελεί υπενθύμιση της σημασίας της διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε διαφορετικές αγορές και τομείς».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ο Haefele ποντάρει σε αυτούς των χρηματοπιστωτικών και της ενέργειας. Αναμένει πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές μέχρι και το τέλος του 2022.

«Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών επλήξη λόγω της μείωσης των αποδόσεων την περασμένη Παρασκευή μετά την ανακοίνωση για τη μετάλλαξη, ακολουθώντας ένα δυναμικό 3ο τρίμηνο. Τα έσοδα των χρηματοπιστωτικών επέδειξαν αύξηση ενώ τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΚΤ υποδεικνύουν ανάπτυξη του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα».

Ο Haefele υπογράμμισε πως οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύσουν σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, αφού ο συγκεκριμένος τομέας παραμένει θελκτικός παρά τις πρόσφατες απώλειες.

Mazars και Berenberg

Για τον George Lagarias, επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Mazars του Λονδίνου, είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως υπερβολή η πρόσφατη αντίδραση των αγορών την περασμένη Παρασκευή. Υποστηρίζει πως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν λίγο πριν μιλήσουν για διόρθωση.

«Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ήδη καταγράψει άνοδο 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν δεν είχε σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων λόγω νέας μετάλλαξης, οι επενδυτές καλώς απέσυραν ορισμένες από τις τοποθετήσεις τους».

Βάσει της ρευστότητας των αγορών ο Lagarias υποστηρίζει πως οι επενδυτές μπορούν να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους σε μετοχές χαμηλότερης αξίας, κάτι το οποίο ακολούθησαν αρκετά επενδυτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά το πρόσφατο sell-off.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, ο οποίος υπογράμμισε πως η αβεβαιότητα προκάλεσε το πρόσφατο sell-off της Δευτέρας. Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει πως η ανάκαμψη απλά θα καθυστερήσει και δε θα εκτροχιαστεί πλήρως.

Ο Schmieding παραδέχτηκε πως μπορεί να περάσουμε μια περίοδο όπου τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν, αλλά η προσέγγιση των κεντρικών τραπεζών ως προς τη νομισματική αλλαγή δε θα αλλάξει.

Διαβάστε ακόμη

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Οι κυρίες διευθύντριες των τραπεζών, το εν Αθήναις σπίτι του Σεΐχη και η μάχη των Ολλανδών με τους Μπάκους 

Μαρία Αγγελικούση: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ» – Τα σχέδια για την επόμενη μέρα