Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Συρία έκαψαν σήμερα λάστιχα αυτοκινήτων, απέκλεισαν δρόμους και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στην πόλη Σουέιντα, που κατοικείται κυρίως από Δρούζους, για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα και τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης αυτήν την εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά σε κεντρική πλατεία της πόλης, απαίτησαν την ανατροπή του Προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στον απόηχο συνθημάτων από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011, που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας και οδήγησαν στο ξέσπασμα της μακρόχρονης σύγκρουσης.

«Ζήτω η Συρία, κάτω ο Μπασάρ αλ Άσαντ», φώναζαν οι διαδηλωτές κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας και το γραφείο του κυβερνήτη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας, σε κοντινή απόσταση, απέφυγαν την αντιπαράθεση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τέτοιες ανοικτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι σπάνιες σε ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν καμία αναφορά στις διαδηλώσεις.

Η νοτιοδυτική πόλη Σουέιντα παρέμεινε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και έχει γλιτώσει από τις ταραχές που βίωσαν άλλα τμήματα της χώρας. Πολλοί κάτοικοι είναι από τη μειονότητα των Δρούζων που αρνήθηκαν να συρθούν στη σύγκρουση, όπου κυρίως σουνίτες αντάρτες μάχονται εναντίον της διακυβέρνησης του Άσαντ.

Η Συρία βρίσκεται στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου η ισοτιμία του νομίσματός της χθες (16.08.2023) έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 15.500 συριακών λιρών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε μια ραγδαία επιταχυνόμενη ελεύθερη πτώση. Κατά την έναρξη της σύγκρουσης ήταν 47 λίρες προς ένα δολάριο.

Η κυβέρνηση λέει πως οι περικοπές στο άλλοτε γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος των κυρώσεων που πλήττει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, πλήττουν μόνον τους πιο πλούσιους.

Όμως, πολλοί διαδηλωτές λένε πως το μέτρο επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στη Συρία, οι οποίοι έπειτα από μια δεκαετία πολέμου αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και διάβρωσης των εισοδημάτων τους. Οι συριακές Αρχές επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις δυσκολίες στις δυτικές κυρώσεις.

Τον τελευταίο μήνα έχουν υπάρξει αρκετές, μικρότερης έκτασης, διαμαρτυρίες για τα εισοδήματα που κατακρημνίζονται σε παράκτιες περιοχές, προπύργια των υποστηρικτών του Άσαντ.

Στην πρωτεύουσα, οδηγοί ταξί και δημόσιων λεωφορείων πραγματοποίησαν για δεύτερη μέρα στάσεις εργασίας σήμερα, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Ακτιβιστές σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο έχουν απευθύνει επίσης μυστικά καλέσματα για πραγματοποίηση γενικής απεργίας.

Όπως ανέφεραν χθες αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ, η Συρία αύξησε και πάλι τις τιμές της βενζίνης και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς η κυβέρνηση αίρει σταδιακά τις επιδοτήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά.

Οι αυξήσεις τέθηκαν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα χθες, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 100% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των συντάξεων. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα υπολείπεται του πληθωρισμού, που συνεχίζει να κλιμακώνεται μαζί με την πτώση του εθνικού νομίσματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αξιωματούχοι δηλώνουν πως η σταδιακή κατάργηση των μεγάλων επιδοτήσεων του ψωμιού και της βενζίνης και η αντικατάστασή τους από ένα σύστημα έξυπνων καρτών με δελτίο, θα βελτιώσει τη διεφθαρμένη και σπάταλη εφοδιαστική αλυσίδα και θα μειώσει χρόνιες ελλείψεις.

Έχουν πει πως το σύστημα με δελτίο είναι αποτελεσματικό για εκείνους που πραγματικά το χρειάζονται και θα βοηθήσει τους πιο φτωχούς, σε μια χώρα όπου οι μισθοί και οι επιδοτήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κρατικών δαπανών.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Ξηραδάκης: Η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Προθεσμιακές: Αργή η μετάβαση από τις «παραδοσιακές» καταθέσεις – Οι αποδόσεις και τα κέρδη των τραπεζών

Γερμανικός Τύπος: Επικρίσεις για τις διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ