Με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η μετάβαση των καταθετών από πιο παραδοσιακά σε προϊόντα προθεσμίας, με τις τράπεζες, οι οποίες στηλιτεύτηκαν για την απροθυμία τους να μετακυλήσουν άμεσα τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 6μήνου του 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέθεταν συνολικά προθεσμιακές καταθέσεις, ύψους περίπου 46 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 23,5% του συνόλου των καταθέσεών τους (196 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα:

Τράπεζα Πειραιώς: Οι καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 58,4 δισ. ευρώ το α’ μισό του 2023 -εκ των οποίων 58,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα- καταγράφοντας αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Οι προθεσμιακές βρέθηκαν το επίμαχο διάστημα στο 23% (13,43 δισ. ευρώ), έναντι 21% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% των συνολικών καταθέσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση.

Εθνική Τράπεζα: Μετά τη μείωση του α’ τριμήνου του 2023 λόγω των αυξημένων αποπληρωμών δανείων εταιρικής τραπεζικής, οι καταθέσεις του Ομίλου επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενισχυμένες κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 55,7 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 800 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες λιανικής. Οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν το 18% του συνόλου των καταθέσεων (16% το α’ τρίμηνο του 2023), έχοντας διαμορφωθεί στα 9,6 δισ. ευρώ, έναντι 6,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Τα επιτοκιακά έσοδα της ΕΤΕ ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, εκ των οποίων τα 529 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο β’ τρίμηνο (+12% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, επωφελούμενα, μεταξύ άλλων και από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ).

Alpha Bank: Οι καταθέσεις της στα τέλη του περασμένου Ιουνίου «άγγιζαν» τα 51,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις προθεσμιακές, αυτές ενισχύθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 25% των εγχώριων καταθέσεων της τράπεζας (ήτοι 11,45 δισ. ευρώ), έναντι ποσοστού 15% πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε σε 1,86%, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια, έναντι 1,14% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Το β’ τρίμηνο, η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), διαμορφώθηκε σε 13%, με τον αντίστοιχο συντελεστή των καταθέσεων σε ευρώ να ανέρχεται σε 9%, λόγω της αργής μετάβασης στις προθεσμιακές καταθέσεις και του υψηλότερου επιτοκίου euribor», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Alpha Bank εμφάνισε το α’ μισό του 2023 έσοδα ύψους 864 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

Eurobank: Οι καταθέσεις της αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, σε 55,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 39 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι προθεσμιακές αντιπροσώπευαν το επίμαχο διάστημα το 30% του συνόλου των καταθέσεων στην Ελλάδα (32% σε επίπεδο Ομίλου) ή 11,7 δισ. ευρώ έναντι 19% (και 21% σε επίπεδο Ομίλου) το β’ τρίμηνο του 2022.

Η Eurobank κατέγραψε το α’ εξάμηνο επιτοκιακά έσοδα, ύψους 748 εκατ. ευρώ (+56,2% σε ετήσια βάση), γεγονός που αποδίδεται, τόσο στην αύξηση των επιτοκίων, όσο και των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Τα επιτόκια

«Η μερική μετατροπή των καταθέσεων πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου και όψεως) σε προθεσμιακές καταθέσεις άρχισε λίγους μήνες πριν και είναι ακόμα σε εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), αναλύοντας τα επιτόκια των νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο (spread), σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική που δέχεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΕΤ, στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11 μ.β. τον περασμένο Ιούνιο και ανήλθε στο 1.42% (Μάιος 2023: 1,31%) στους ιδιώτες και κατά 18 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 2,28% (Μάιος 2023: 2,1%). Για διάρκειες άνω του ενός έτους, που βάσει των εποπτικών οδηγιών για τους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι οι επιθυμητές διάρκειες, στην Ελλάδα το επιτόκιο ανήλθε στο 1,75%.

Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του ενός έτους διαμορφώθηκε στο 2,59%. Ειδικά για τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης, που υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες, για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης του έτους τα επιτόκια ανήλθαν στο 2,18%, 1,57% και 1,33% για Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά δάνεια διάρκειας πέντε έως 10 ετών το επιτόκιο, τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε κατά 23 μ.β., στο 4,19% (Μάιος 2023: 3,96%). Στην Ευρωζώνη, το μέσο επιτόκιο για την ίδια κατηγορία στεγαστικών δανείων ήταν 3,71%, έναντι 2,28% πριν από έναν χρόνο (Ιούνιος 2022). Το επιτόκιο στο σύνολο των δανείων των νοικοκυριών τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 16 μ.β. στην Ελλάδα, στο 4,07%, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 11 μ.β., στο 3,75%, έναντι 1,92% πριν από ένα χρόνο (Ιούνιος 2022).

«Συνεπώς, το spread μειώνεται σταδιακά, κυρίως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», σημειώνει η ΕΕΤ και προσθέτει: «Παράλληλα, η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης περιορίζεται, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές είναι για τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Απάτη με εικονικά τιμολόγια: Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε κύκλωμα με λεία 48 εκατ. ευρώ

Κιγιοσάκι: Μπάφετ και Μπέρι ετοιμάζονται για το επόμενο κραχ στις αγορές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ