Οι διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή στη Συρία αλλά και η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ δεν φαίνεται να πτοούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες Τρίτη απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία στη βόρεια Συρία, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.

Έκρινε ακόμη πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή οι Κούρδοι μαχητές.

«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική εξέλιξη. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε “ κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», είπε ακόμη ο Ερντογάν, έξι ημέρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να εκκαθαρίσουν την περιοχή των συνόρων τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

Στην Τουρκία την Πέμπτη Πενς – Πομπέο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας αύριο Πέμπτη, με σκοπό όπως έχει προαναγγείλει να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία. Θα τον πλαισιώσουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός», επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε προχθές Δευτέρα τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ άρχισαν χθες να αναπτύσσονται σε ορισμένους τομείς στη βόρεια Συρία που παρέμεναν εκτός του ελέγχου τους τα τελευταία χρόνια, κατόπιν μιας συμφωνίας με τις de facto κουρδικές αρχές με στόχο να περιοριστεί η τουρκική επίθεση.

Ο Ερντογάν είπε πως μια επίθεση που έγινε στη Μάνμπιτζ χθες και είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Τούρκος στρατιωτικός έγινε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε αργότερα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Μάνμπιτζ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού Τάμπκα.

Ο ρόλος της Μόσχας

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Αξιοσημείωτη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Συνάντηση Τζόνσον – Στόλτενμπεργκ

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων, χθες Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank για την εμπλοκή της σε «κύκλωμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της εισαγγελίας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες για την υπόθεση της Χάλκμπανκ για πάνω από έναν χρόνο.