Τραγικές είναι οι εικόνες από τις περιοχές που έπληξε ο σεισμός που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα σε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 21.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο νεκροταφείο Nurdağı στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, σύντομα δεν θα υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. Οι τάφοι έχουν λευκές πλάκες, όπου έχουν τοποθετηθεί μόνο κομμάτια σκισμένου υφάσματος, που συγκεντρώνονται από τα ρούχα των θυμάτων για να τους αναγνωρίσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, έξω στον δρόμο, δεκάδες πτώματα βρίσκονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια ουρά από φορτηγά και περιμένουν να ταφούν. Τουλάχιστον πέντε ιμάμηδες βρίσκονται εκεί. Οι κηδείες θα γίνουν μαζικά, μερικές φορές για έως και δέκα θύματα ταυτόχρονα.

Πέντε ημέρες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, οι πόλεις στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία έχουν μετατραπεί σε περιοχές μεγάλης καταστροφής.

«Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ»

Ιμάμης στο Nurdağı παραδέχεται ότι έχει χάσει το μέτρημα για το πόσοι άνθρωποι έχουν ταφεί από τη Δευτέρα. «Φτιάξαμε μια επέκταση στο νεκροταφείο. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Θα θάψουμε κι αυτούς μόλις τους βρουν. Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ με τη βοήθεια πολιτών που έρχονται να μας βοηθήσουν» είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Περιμένοντας τους ιατροδικαστές και τους εισαγγελείς, οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων έχουν στοιβάξει πτώματα σε γήπεδα ή σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, για να δώσουν στους συγγενείς την ευκαιρία να αναγνωρίσουν γρήγορα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πριν τους χορηγηθεί πιστοποιητικό θανάτου.

Στο Καχραμάνμαρας, οι διασώστες χτενίζουν τα συντρίμμια, βρίσκοντας συχνά μόνο μέρη του σώματος. Εργαζόμενοι περιέγραψε ότι έδειχνε ένα κομμένο χέρι σε οικογένειες που πενθούσαν, ελπίζοντας ότι θα γίνει η αναγνώριση από το βερνίκι νυχιών που είχε απομείνει, προκειμένου να βάλει όνομα στον νεκρό.

Ένας άλλος κάτοικος περιγράφει ότι έβγαλε τις σορούς των γονιών του με τα χέρια. Και στη συνέχεια επίσης τους έθαψε με τα χέρια του.

Γεμάτα τα νεκροταφεία στη Συρία

Στην Αφρίν της βορειοανατολικής Συρίας, έγινε επέκταση ενός νεκροταφείου με αυτοσχέδιους ομαδικούς τάφους. Στη νότια τουρκική πόλη Οσμανίγιε, ένα νεκροταφείο γέμισε, ενώ έξω από το Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα νεκροταφείο είχε τόσα πολλά πτώματα που για να βάλουν επιτύμβιες στήλες, χρησιμοποίησαν ξύλινες σανίδες και τσιμεντόλιθους που μάζεψαν από τα συντρίμμια.

Έλλειψη ζωτικών αγαθών

Ο Γιάσερ Αμπού Αμάρ, μέλος της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, που εργάζεται για να απεγκλωβίσει ανθρώπους από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, μπήκε στην Τζιντίρες τις ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Πάνω από 100 κτήρια γεμάτα με οικογένειες έγιναν ερείπια. Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από τη φρίκη της σκηνής. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν, ωστόσο υπήρχε πρόβλημα από την έλλειψη μηχανημάτων και βοήθεια. Το Ιντλίμπ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τον έξω κόσμο, μέχρι που έξι φορτηγά από τα Ηνωμένα Έθνη έφτασαν, παρέχοντας ζωτικά αγαθά. Σε όλη τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που ζουν πλέον σε σκηνές στο χιόνι, άρχισαν να καίνε ό,τι μπορούσαν για να ζεσταθούν. Τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά παραμένουν σπάνια ήδη.

Κάτοικος του Τζιντίρες εκφράζει το παράπονο ότι ο κόσμος τους ξέχασε. Το φαγητό φτάνει για λίγο. Για να ζεσταθούν, έχουν λίγα ξύλα που καίνε λίγες ώρες την ημέρα για να τους κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. «Έχουμε αφεθεί να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση μόνοι μας», λέει.

Σε όλη τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που ζουν τώρα σε σκηνές στο χιόνι άρχισαν να καίνε ό,τι μπορούσαν για να ζεσταθούν. Τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά παρέμειναν σπάνια.

Διαβάστε ακόμη: 

«Στα ύψη» η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια και το 2023 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (γράφημα) 

«Ελευθέρας» στους servicers να κάνουν πλειστηριασμούς – Πώς μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους

«Market pass»: Διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο