Στην Αργεντινή η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη ύφεση, υπάρχει ένας τομέας δραστηριότητας που ανθεί: αυτός των αγοραπωλησιών παλαιών κοσμημάτων.

Η ρευστοποίηση των οικογενειακών κοσμημάτων γίνεται απαραίτητη για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ώστε να βγάλουν τον μήνα και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Το «El Tasador», ένα από τα γνωστότερα κοσμηματοπωλεία κάνει περίπου 300 συναλλαγές την ημέρα, τριπλάσιες από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Την τάση πώλησης κοσμημάτων τροφοδοτούν μεταξύ άλλων εκπομπές στην τηλεόραση και βίντεο στο YouTube. Η βασική κινητήριος δύναμη της ωστόσο, είναι η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης, η οποία «στραγγαλίζεται» από τον χρόνιο πληθωρισμό, χωρίς να λογαριάζεται η απότομη υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο.

Η κορύφωση των εκποιήσεων «γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί», παρατήρησε ο Κάρλος, κοσμηματοπώλης. Αφορούν κυρίως δαχτυλίδια και ενίοτε βικτοριανά κοσμήματα, μοναδικά κομμάτια, σχολίασε επίσης η Νατάλια που ασχολείται με την εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων.

Παρά το ότι η φτώχεια πλήττει επισήμως το 42% του πληθυσμού, δεν είναι σπάνιο στην Αργεντινή ακόμα και νοικοκυριά με μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα να έχουν χρυσά κοσμήματα.

«Τα χρόνια του 1970, πολύς κόσμος είχε πρόσβαση σε χρυσό, είτε επρόκειτο για δαχτυλίδια, για τους άνδρες μανικετόκουμπα ή καρφίτσες, ή για τα κορίτσια χρυσό ρολόι όταν έκλειναν τα δεκαπέντε τους χρόνια»

«Ο χρυσός πωλείται πάντα. Αυτό που αλλάζει είναι το ‘γιατί’. Πριν ήταν για να χρηματοδοτήσει κανείς κάποιο σχέδιο, για να κάνει ανακαίνιση, για να αγοράσει αυτοκίνητο, για να κάνει μια γιορτή… Σήμερα, γίνεται επειδή ‘δεν βγάζω τον μήνα’, ή ‘οι λογαριασμοί αυξήθηκαν’, ή ‘έχω μείνει χωρίς δουλειά’», πρόσθεσε η Νατάλια.

Διαβάστε ακόμη

Μόσιαλος: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο επενδύσεων για καινοτόμα φάρμακα

Υπερταμείο: Η επόμενη μέρα – Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Σούμπερτ και Βιβάλντι «όπλα» κατά της ρύπανσης στις παραλίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ