Καλύτερα του προβλεπόμενου αποδείχθηκαν τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5% σε ετήσιο επίπεδο (6% η επίδοση του Φεβρουαρίου), σε χαμηλό 2ετίας, και στο 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο (0,4% η επίδοση του Φεβρουαρίου). Οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 5,1% και 0,2%, αντίστοιχα.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός καθορίστηκε στο 5,6% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση -όσο και ανέμεναν οι ειδικοί (5,5% και 0,5%, αντίστοιχα, η επίδοση του Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με το CNBC, παρότι ο αμερικανικός πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται αισθητά άνω του στόχου της κεντρικής τράπεζας (2%), τουλάχιστον παραμένει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed 

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στις αρχές Μαΐου θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην πολιτική των επιτοκίων.

Οι traders, μέχρι πρότινος, εκτιμούσαν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα διαμορφωθεί στο 5% – 5,25% (από 4,75% – 5% σήμερα).

Ωστόσο, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητη.

Φυσικά, οι προβλέψεις αλλάζουν διαρκώς, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις και την τρέχουσα ψυχολογία των αγορών.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού φαινομένου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Θετική η αντίδραση της Wall Street  

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγοραστές κυριαρχούν στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 250 μονάδες (+0,75%), τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 0,94% και τον Nasdaq να διευρύνεται κατά 1,14%.  

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3,379%. Η δε, απόδοση του 2ετούς ομολόγου κατέρχεται του ορίου του 4%, σημειώνοντας κάμψη 14 μονάδων βάσης.  

Διαβάστε ακόμα

Το αντίο στον «κ. Γιώργο», Νικολάκη… πιπέρι, το blue chip του Μανώλη και οι δυο που δεν χωράνε μαζί

Societe Generale: Προτείνει νέο trade στα ελληνικά ομόλογα για να εκμεταλλευτεί πιθανή αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

Αθωνική Τεχνική: Έρχεται νέο «σφυροκόπημα» με 45 πλειστηριασμούς (pics)