Εντός των προβλεπόμενων αποδείχθηκαν τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6% σε ετήσιο επίπεδο (6,4% η επίδοση του Ιανουαρίου) και στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο (0,5% η επίδοση του Ιανουαρίου).

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,5% και κατά 0,5%, αντίστοιχα (5,6% και 0,4% η επίδοση του Ιανουαρίου).

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στις 22 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην πολιτική των επιτοκίων. 

Οι traders εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα διαμορφωθεί στο 4,75% – 5% (από 4,5% – 4,75% σήμερα).

Ωστόσο, η εν εξελίξει τραπεζική αναταραχή, η οποία εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, έχει προκαλέσει μια σειρά εικασιών για το ενδεχόμενο διακοπής της πορείας αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είναι ενδεικτικό, ότι το πρωί της Τρίτης οι traders εκτιμούσαν ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει στο 4,92%, δηλαδή ότι θα ακολουθήσει μόλις μία αύξηση ακόμη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος έβλεπαν τα επιτόκια έως το 5,6%.

Φυσικά, αυτές οι προβλέψεις αλλάζουν διαρκώς, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις και την τρέχουσα ψυχολογία των αγορών.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού φαινομένου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα, γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται να επιταχύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, σε περίπτωση μη αναχαίτισης τους πληθωρισμού. 

Όμως, αυτό συνέβη πριν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μια εξέλιξη η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει αισθητά την απόφαση της 22ης Μαρτίου.  

Θετική η αντίδραση της Wall Street

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγοραστές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 200 μονάδων (+0,65%) και τον S&P 500 να επιστρέφει άνω των 3.900 μονάδων (+0,82%). 

Αυτή η άνοδος, σύμφωνα με το CNBC, οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα του Φεβρουαρίου δεν δικαιολογούν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας την προσδοκία για την ελάχιστη δυνατή αναθεώρηση (25 μονάδες βάσης).

Διαβάστε ακόμα

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι

Η μεγάλη τριπλή μονομαχία: Τα 3 κορυφαία μπέργκερ της Αθήνας – Τα υλικά, το ψήσιμο και τα μικρά μυστικά τους

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Βαρβαρέλης: Πώς οι δύο συμφοιτητές από τον θεσσαλικό κάμπο έφτασαν στο χρυσό deal με τον κολοσσό των Ανιέλι